IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните дружества изпращат 2016 г. със срив на износа на ток

Очакванията за икономическо възстановяване в региона носят надежда за сектора

11:07 | 04.01.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Срив на износа и намалено производство на електроенергия през 2016 година. Това показват данните на Електроергийния системен оператор (ЕСО). По-конкретно - в периода януари – декември износът на електроенергия намалява с 39,1% на годишна база до 6,41 млн. мегаватчаса.

Всъщност спад в износа се наблюдаваше през цялата година. Дори и летните месеци, когато традиционно страната изнася по-големи количества, не успяха да обърнат тенденцията.

Анализатори коментираха пред Investor.bg, че причините за този спад са няколко. На първо място - свитото потребление в целия регион, което доведе и до намаляване на цените на електроенергията. От друга страна заради ниската цена на природния газ отново бяха отворени газови електроцентрали на традиционните български пазари – Гърция и Турция.

Намаленият износ доведе и до свиване на производството – с 8,3% до малко над 45 млн. мегаватчаса. Най-видим е спадът на производството от ВЕЦ-ове – с 26,3% до 4,55 млн. мегаватчаса. Производството на базовите централи намалява с 6,3% до 37,4 млн. мегаватчаса.

Вътрешното потребление на електроенергия също не дава надежда за генерална промяна през 2017 г. През миналата година то се повишава с незначителните 0,16% до 38,6 млн. мегаватчаса.

Потреблението в първите дни на 2017 г. вече тръгва нагоре, не на последно място заради по-ниските температури. Донякъде и прогнозите за положително развитие на българската икономика, както и на съседните страни, придружени и от  ръст в цената на природния газ, може да окажат позитивно влияние върху енергийните дружества в страната.

Тенденцията на петролните пазари за ръст на цената на петрола се запазва и това ще даде отражение и върху цената на природния газ в следващите месеци, а енергийните дружества могат да очакват и по-добри времена през 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Къде е обединена Европа? Ел. енергията се транспортира със скоростта на светлината и за това вместо да изнасят с вагони литий, злато, мед, сребро, нека изнасят ел енергия, а ние да преработваме и обработваме суравините също с ел. енергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
pjc50313869
преди 7 години
Поредният енергиен "експерт", който даже не може да чете правилно данни, тръгнал да ни убеждава, че имаме нужда от АЕЦ Белене! Ще се опитам да преведа статията на разбираем за теб език - дори токът от Козлудуй е непродаваем в региона, няма търсене! Потреблението в страната в най-добрия случай ще се запази (но в краткосрочен план), но с тази индустрия и спадащо население, трендът е надолу. И защо да строим Белене - заради нечия комисиона на Гоце и Р.Овч.? Да пълним гушата на братушките и/или друг "инвеститор", който за да избие инвестицията си, ще заложи висока цена на тока? НЕ БЛАГОДАРЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 7 години
забравил е да доуточни че става дума за Козлодуй :):) от там искат само ток, другип е за нас, Белене също щеше да е само за нас. Аз за това писах че са лоши дни за кадията :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
При всички случай трябва спешно да се премахнат субсидиите за зеления ток и да се мисли за закриване на поне половината вятърни и слънчеви паркове. При спадане на износа най-скъпите източници на електроенергия трябва да се изключат от мрежата, защото така или иначе цялото производство се плаща от потребителите и надува сметките. Трябва да отпадне изискването за минимален дял на веи в енергийната система също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
цъ цъ, лоша новина за кадията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
shpono
преди 7 години
Поинтересувай се малко, кой направи закона за ВЕИ, какви са ангажиментите на БЪлгария в сферата, коя година бе намалена цената на изкупуваната енергия от ВЕИ и т.н. и т.н. Да не забравяме, че енергетиката е гръбнака на една икономика. Цената на енергията влиза в цената на адски много стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 16
ing5rov
преди 7 години
Е ти пък се огледай , че тия дето най много настояват за ВЕИ , имат яка подплата от АЕЦ...иначе България отива на майната си и без твоята помощ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
shpono
преди 7 години
Свиването на износа не е добре за родната енергетика която разчиташе на това. Да не забравяме времето в което изнасяхме толкова много енергия, че родните потребители бяха на режим за да се спазят договорите за износ. Конюктурата се промени. Въглищата скоро ще излязат от енергииния микс, влизат ВЕИ, а родното потребление или ще остане същото или ще спада. АЕЦ Белене е най гнусния и корупционен проект в историята на България. Тотално ненужен тотално излишен и тотално погрешно мениджиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
fras
преди 7 години
Намалението в износа на ток не е защото съседните страни нямат нужда от такъв, а защото те искат ток конкретно от АЕЦ.Затова трябва да строим Белене!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още