IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на електроенергия се свива с 10% към края на октомври

Данните на ЕСО подсказват подобрение, макар и все още много слабо

13:17 | 07.11.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За първите 10 месеца производството на електроенергия намалява с малко над 10%, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От началото на годината в страната са произведени 36,3 млн. мегаватчаса електроенергия.

Данните показват още спад на потреблението в периода – с 1,69% до 30,85 млн. мегаватчаса, както и на износа – с 39,4% до 5,4 млн. мегаватчаса.

Производството на водните централи е намаляло с почти 29 на сто до 3,9 млн. мегаватчаса. Производството на базовите централи намалява с 6,6% до 964 хил. мегаватчаса.

Всъщност отчета на ЕСО показва подобрение, макар и много слабо. Данните към края на август например бяха категорични, че летните месеци, които традиционно подкрепят енергетиката, този път не носят оптимизъм.

Към 31 август производството на електроенергия се свиваше с над 12 на сто, потреблението в страната намаляваше с повече от 2%. Износът беше с 46,3% по-слаб спрямо първите осем месеца на 2015 година.

Свиването на износа на електроенергия донякъде е резултат от намаленото потребление в целия регион, а от друга и ниската цена на природния газ рестартира работата на газовите централи в съседните ни държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още