IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятото може и да не спаси българските производители на ток

Към края на полугодието износът леко се подобрява, но от началото на юли преносът към Турция и Македония е нулев

11:05 | 05.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Леко подобрение отчита Електроенергийният системен оператор (ЕСО) по отношение на износа на електроенергия към края на първото полугодие.

Данните обаче показват, че износът е намалял наполовина – от 5,4 млн. мегаватчаса до 2,6 млн. мегаватчаса. Все пак към края на май износът намаляваше с почти 60 на сто.

Справка в реализираните междусистемни потоци обаче не дава много надежда, че силният летен сезон ще подобри ситуацията за българските производители. Според данните на ЕСО от началото на юли реализираните потоци по междусистемните връзки към Турция и Македония са нулеви, а транзитът на ток от Румъния се увеличава значително.

По-малки са и потоците на електроенергия и към Гърция. През миналото лято капацитетът на преноса за Гърция беше повишен и беше използван напълно в най-топлите дни от годината. Сега обаче натоварването е наполовина.

Слаба надежда за производителите крие и потреблението вътре в страната. Според данните към края на юни в страната са реализирани 19,4 млн. мегаватчаса електроенергия, което е с 2,2% по-малко спрямо същия период на 2015 година. Производството се свива с 12,6% до 22,07 млн. мегаватчаса.

Производството от базовите централи се свива с почти 10 на сто, а на водните централи – с повече от 30%, става ясно още от оперативните данни на ЕСО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още