IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на тока

На решението на КЕВР за цената на електроенергията влияят заявленията на производителите, а не на търговците

12:23 | 23.01.18 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на цената на тока за бита от 1 юли. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

Вчера работодателски организации предупредиха, че електроенергията на бита може да поскъпне с между 15 и 30%, ако Комисията вземе за референтни цените на свободния пазар.

"Регулираният пазар дава стабилност за цените. Такава сатбилност ще има и в следващите ценови периоди", каза той и допълни, че изявленията за поскъпване на тока внушават само несигурност у потребителите.

Иванов обясни, че методиката за определяне на цената на регулирания пазар  е съвсем различна от представената от бизнеса. Тя се определя на базата на заявленията на производителите, а не на базата на оферти на търговци. Като референтни се взимат цените на организираните борсови пазари в България и региона от началото на регулаторния период, предхождащ решението, тоест от 1 юли на предходната година. 

В последните дни има нормализиране на цената на електроенергията на енергийната борса, отбеляза още Иванов. Той посочи, че на 1 юли 2017 година регулаторът е определил цена на регулирания пазар от 70,46 лева за мегаватчас. На енергийната борса в активния в момента сегмент "ден напред" цената на 22 януари е била 70,53 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР коментира оплакванията на бизнеса за цени от над 100 лева за мегаватчас с думите, че това са оферти на търговци към крайните клиенти. Законодателството позволява единствено на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да проверява за картелни споразумения или други нарушения в този случай.

В момента се работи за имплементирането на европейския регламент за търговия с електроенергия на едро (REMIT). Той ще даде правомощия на енергийния регулатор да разследва манипулации и изтичане на вътрешна информация, но само на организирания борсов пазар, посочи Иванов. Как точно ще стане това и дали КЕВР ще може да се самосезира при съмнения за проблем ще стане ясно, след като бъдат приети промените в Закона за енергетиката.

При всички случаи обаче новите правомощия ще означават и административен капацитет. Затова Иванов ще настоява за увеличаване на финансирането за регулатора.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
В България, страната на крадците, мошениците и монополите отглеждани от правителството не е необходим никаква предпоставка за драстично поскъпване. То просто се случва заради желанието на някой да прибере едни пари от народа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
Мн ще ми е забавно, когато малко след 2021-ва балончето от заеми и еврофондове се спука и лъсне истината за българската икономика...че вече почти няма такава...след това бюджета ще се свива все повече и повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
WarrenBuffett
преди 6 години
За 24-01-2018 цената е 83 лв./мвтч. Това е с 18% повече.http://***.ibex.bg/bg/Май не е много убедителен г-н Иванов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
thehappyroger
преди 6 години
Явно никога не си имал частен бизнес в тази държава, без да имаш политически чадър и да си приятел с някой от управляващата партия, където да си уреждате заедно обществени поръчки и да прибирате тлъсти комисионни :) Скачат, защото вече виждат, че до 2030-та опасността да остане 1 град икономика, а останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклучкарник е все по-реална, до 2025-та малките и средните фирмички най-вероятно ще фалират, особено в провинцията, разходите вече се изравняват с приходите, ако хората не злоупотребяват въобще, няма да може да свързват двата края, предстои да видите как българската икономика си отива завинаги, повечето хора ще се откажат, защото вече не си заслужава усилията, това са основно хората, които досега пълнеха хазната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
малко в страни от темата на статията, но в последно време ми прави впечатлени е въпросните работодателски организации действат като картел.... изведнъж като по команда почват да плачат по няква тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още