Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР прие искането на „Булгаргаз“ за поскъпване на газа

Новата цена на природния газ за септември ще бъде 22,46 лв. за мегаватчас

КЕВР прие искането на „Булгаргаз“ за поскъпване на газа

Снимка: КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ от 1 септември в размер на 22,46 лв. за мегаватчас (лв./MWh), в която не се включват цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. 

Още по темата

В рамките на днешния ден енергийният регулатор проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В днешното решение регулаторът отчита предложената нa 11 септември от „Булгаргаз“ цена на природния газ, става ясно от публикация в сайта на КЕВР.

По този начин в сравнение с установената за август цена на газа от 18,67 лв./MWh, тази за септември е с 3,79 лв. по-висока. Цената за август беше с 2,25% по-ниска от тази през юли (19,10 лв./MWh).

Месечното утвърждаване на цената на природния газ от енергийния регулатор се базира на променените условия в договора между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за доставка на газ, които доведоха до намаляване на цената на руското синьо гориво за страната ни с над 40%.

Investor.bg припомня, че през август КЕВР стартира проверки на топлофикационните дружества, които използват природен газ като източник на енергия, като повод за инициативата бяха изнесените в медиите сигнали от граждани за невъзможност за разбиране на фактурите и прекалено малките суми, приспаднати от сметките им със задна дата.

Преди това омбудсманът Диана Ковачева препоръча на КЕВР извънредна проверка на „Топлофикация София“ заради изравнителните сметки.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
КЗК даде зелена светлина на сделката между Еврохолд и ЧЕЗ Груп в България