IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР ще провери как топлофикациите са върнали надвзетото на клиентите

Проектът за терминал край Александруполис е в полза единствено на българските граждани, цената, по която ще купуваме, е въпрос на бъдещи договори, каза министър Петкова

11:31 | 25.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В края на октомври КЕВР ще извърши проверка на всички топлофикационни и газорапределителни дружества, за да провери дали има проблеми с фактурите за крайните потребители. Това заяви по bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя коментира и разминаването между очакваните и получените изравнителни сметки за парно. Очакванията бяха за драстично по-ниски цени на парното заради договорените по-ниски цени на природния газ, които "Булгаргаз" купува от руския си доставчик "Газпром експорт". Беше договорена промяна на формулата, по която в България идва руски газ със задна дата, в резултат на което беше променена и цената на парното. Намалението е от 40% на доставяния за България газ. 

Припомняме, че уверението бе за регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между "Булгаргаз" ЕАД като обществен доставчик на природен газ и неговите клиенти.

"До края на този месец хората могат да подадат жалба, ако не са удовлетворени от отговора, могат да се обърнат и към Министерството на енергетиката, където контролните органи на министерството могат да извършат проверка по всеки един конкретен случай“, допълни Петкова.

По-високи са очакваните сметки за парно, сигнализират вече потребители. От няколко дни пред центъра за обслужване на клиенти на „Топлофикация“ се забелязват опашки от хора, които питат какво се случва с изравнителните сметки. За bTV говорителят на дружеството Елизабет Павлова обясни, че сметките са изчислени по новата цена на топлинната енергия.

"В сумите за връщане са включени и сумите, които трябва да бъдат възстановени на потребителите от ретроактивното намаление на цената на топлинната енергия. По този начин обаче клиентите могат да получат само една част от сумата. Останалата част може да бъде прихваната единствено от бъдещи сметки“, коментира тя.

Относно договора между България и Гърция за включването на страната ни в в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, подписан вчера, Петкова обясни, че по него се работи от три години. Тя уточни, че на подписването на договора в Атина са присъствали двама американски посланици – в България и Гърция.

Петкова и посочи, че проектът е гарант за енергийната сигурност на страната и успех за България. Тя призна, че САЩ ще имат възможност да доставят втечнен природен газ на този терминал, което предполага конкуренция и по-добри цени за България. Ще има втечнен природен газ и от Алжир, Катар, САЩ, което означава по-добри цени за българските потребители и бизнеса. 

По думите й проектът е в полза единствено на българските граждани, защото "Булгаргаз" резервира капацитет по проекта за 500 милиона кубични метра газ годишно за следващите десет години, тоест ще купуваме на конкурентни цени, каза Петкова. Цената обаче, по която ще купуваме втечнения природен газ, е въпрос на бъдещи договори, каза министърът. Според нея цените на газа ще бъдат по-атрактивни за България спрямо цената на руския газ.

Петкова коментира, че американските посланици се поздравяват с проекта, не защото това е техен успех, а защото ще могат да продават свая втечнен природен газ и на този терминал. А ние търсим конкурентни цени – този, който дава по-ниска цена, от него ще купим, заяви енергийният министър.

Теменужка Петкова отхвърли възможността Русия да не одобрява новия проект за газов терминал, в който се е включила страната ни. Енергийният министър посочи, че не се очакват санкции от американска страна за „Балкански поток“, защото проектът няма нищо общо с „Турски поток“ и „Северен поток-2“.

„Инфраструктурата е единствено и само българска, плащаме я ние, не участва друга компания освен „Булгартрансгаз“, така че няма никакви притеснения. Провели сме необходимите търгове, за да се резервира капацитет, всеки е можел да се яви“, уточни тя.

Енергийният министър посочи, че изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен е напуснал по лични причини. Той заемаше този пост за втори път, като Петкова призна, че през 2016 г. тя лично го е освободила заради финансови проблеми в ръководеното от него дружество. Тя отхвърли спекулациите, че той се разделя с поста си заради лошо управление на БЕХ, допълни, че не знае той да е имал връзки с „Мултигруп“ или да е защитавал интереси на ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още