Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Булгартрансгаз" придоби 20% от терминала за втечнен газ до Александруполис

Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона, посочи премиерът в Атина

"Булгартрансгаз" придоби 20% от терминала за втечнен газ до Александруполис

Снимка: Министерски съвет

Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона. Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Атина, при подписването на споразумение между „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Газтрейд“ С.А. за покупко-продажба на акции за терминала за втечнен газ до Александруполис, цитиран от правителствената пресслужба.

Нашата страна става собственик на 20% от капитала на терминала.

„С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на Европейския съюз, на Европейската комисия, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала“, изтъкна премиерът.

Борисов добави, че "на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България“. Той е категоричен, че диверсификацията вече е факт и добави, че да има истинска енергийна борса е добре за икономиката, бита и за европейския Пакт за зелена енергия.

Още по темата

„Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите, изтъкна Борисов. - Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще“.

В присъствието на премиерите Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов подписа споразумението за покупко–продажба на акции от капитала на „Газтрейд“ С.А. с Асимина – Елени Копелузу, която е основен акционер в газоната компания.

От пресслужбата на Министерския съвет поясниха, че е подписано още едно споразумение между проектното дружество „Газтрейд“ С.А., „Булгартрансгаз“  и другите акционери –  гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ.

Финализираните документи са последният етап от процеса, с който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ в изпълнение на решението на Министерския съвет от януари 2020 година и сключения предварителен договор за покупко–продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А.

На церемонията в Атина присъстваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.

Investor.bg припомня, че с днешното споразумение България ще се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат.

В началото на тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд” С.А. След като документите вече са подписани, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.

Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че "Булгаргаз" вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да започне до края на 2022 г.

Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за Газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

Той е определен от Европейската комисия за проект от „общ интерес“ за страните-членки и се реализира съобразно политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например интерконектора Гърция–България и разширението на подземното газово хранилище „Чирен“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
2
 
34
 
20
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ако говориш за участъци, където има археология - нормално е да не се работи там. Както при АМ Хемус, те ще са най-накрая.
2
 
34
 
19
ivanboy69 до: Oбичам България
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
НИЩО не е направено за три месеца. Даже работници няма. Отиваш на място и гледаш.
2
 
35
 
18
Oбичам България до: дядя Вова
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Но шит, Шерлок! Не знам кой какво ти е обещавал - има хора, които снимат с дронове не Б.Б., а инфраструктуните обекти. Влизаш и гледаш - другото е празни приказки.
3
 
31
 
17
khao до: bgMan
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
не регистрираш фирми там, където го набиваш... народна поговорка! :))
6
 
32
 
16
дядя Вова до: Oбичам България
преди 5 месеца
Не се строят обещаните газопроводи Уотсън!!

Още от Енергетика
Н. Павлов: Природният газ поскъпна с над 45% в Европа през зимните месеци