Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР: Всички енергийни дружества искат увеличение на цените

Техните заявления са направени преди компаниите да получат компенсации за по-големите си разходи, което ще се отрази на крайните цени, посочват от регулатора

КЕВР: Всички енергийни дружества искат увеличение на цените

Снимка: Pixabay

Всички енергийни дружества в страната са поискали увеличение на цените на енергията, според един от членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Александър Йорданов, цитиран от БНР. Той обаче уточнява, че техните заявления са направени преди компаниите да получат компенсации за по-големите си разходи, което ще се отрази на крайните цени на електро- и топлоенергията. 

Още по темата

Йорданов бе изслушан в парламентарната енергийна комисия и отговори на въпросите на опозицията дали е вярно, че предприятията в сектора са поискали електричеството и парното да поскъпнат между 100 и 150% от юли насам.

"Имаме информация, че електроразпределителните дружества (ЕРП) са поискали увеличение от над 100%,  в мрежа високо напрежение са поискали увеличение от над 150%, "Топлофикация София“ е поискала увеличение от 150%. Вярно ли е това или не е вярно?", попита депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Йорданов признава, че има подобни искания за увеличение.

"Всякакви коментари по повод ценовите заявления преди да сме отчели резултата от компенсациите, които дружествата са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените", изтъква представителят на енергийния регулатор.

Позицията на КЕВР бе защитена от представителите на управляващата коалиция.

В понеделник правителството и бизнеса се договориха за повишаване на "пода" на цената на тока, над който ще се изплащат компенсации за предприятията. Министърът на енергетиката Александър Николов уточни, че компенсациите за бизнеса през май и юни ще бъдат без таван и в размер на 80% над пода от 200 лв. за мегаватчас. Досега нивото, над което се компенсираше цената на електроенергията, беше 185,59 лв. за мегаватчас.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Омагьосан кръг: Горивата поскъпват заради увеличаващите се транспортни разходи