Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Китайската CNNC потвърди интереса си към проекта „Белене“

Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия, обяви Томислав Дончев

Китайската CNNC потвърди интереса си към проекта „Белене“

Снимка: Министерство на енергетиката

Китайската Национална Ядрена Корпорация (CNNC) потвърди инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ „Белене“. Това стана ясно по време на провела се днес среща на заместник министър-председателя Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията, съобщиха от енергийното министерство.

Още през март Петкова обяви по време на петъчния парламентарен контрол, че във ведомството е получено писмо от  CNNC.

От българска страна беше подчертано, че евентуалната реализация на проекта, ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор. „Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия“, заяви Томислав Дончев.

Китайската страна е информирана, че доставеното от Атомстройекспорт оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители. 

Още по темата

В изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, в момента работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта „Белене“ оборудване по най-добрия начин, обясни министър Петкова.

Представителите на CNNC потвърдиха намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта „Белене“, уточниха още от ведомството, но не съобщиха повече подробности.

Investor.bg припомня, че по проекта България вече е похарчила 3 млрд. лева - за площадката и оборудването. Той също така е нотифициран пред Европейската комисия през 2007 г.

Китайската CNNC е държавна компания, управлявана директно от централното правителство на страната. Тя е създадена през 1955 година и е първата компания, която е построила ядрена централа на територията на Китай, става ясно от сайта на китайската корпорация. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Даже и марсинци да строят Белене, няма да променят факт че реакторите са 2+ поколение и нямат добра пасивна защита.
3
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако ще го строят без наши пари, да им продаваме за някаква минимална сума закупените мизерии, поне да не сме капо. Пък те после да се оправят с останалото.
4
 
7
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тия пък още на АЕЦ ли са? Ние от кога сме на вятър и слънце. Вятър ни вее нас на бял кон. Хахаха :)

Още от Енергетика
„Овергаз Мрежи“: Клиентите ни са платили средно по 22 лв за газ през юни