Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

МС одобри делото на БЕХ срещу ЕК

Страната ни встъпва в съдебна битка след одобрение от Общия съд на ЕК

МС одобри делото на БЕХ срещу ЕК

Снимка: Ройтерс

Министерският съвет (МС) одобри позицията на България по делото, заведено от „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ), „Булгаргаз” ЕАД и „Булгартрансгаз” ЕАД срещу Европейската комисия (ЕК) пред Общия съд на Европейския съюз (ЕС).

Страната ни встъпва в делото Т-136/19 след одобрение от Общия съд на ЕК, посочват от пресслужбата на МС. 

Още по темата

На 17 декември 2018 г. ЕК прие забранително решение по делото заради злоупотреба с монопол, като наложи глоба на БЕХ в размер на 77 млн. евро.

Investor.bg припомня, че наложената от изпълнителния орган на ЕС глоба е свързана с обвинения за възпрепятстване на достъпа до газопреносната мрежа на България от дъщерните дружества на БЕХ и нарушаване на антитръстовите правила на блока. Делото беше заведено след жалба на "Овергаз" заради отказан достъп до газопреносната мрежа, но държавните компании не приемат заключението, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар.

БЕХ и дъщерните му дружества не приемат заключението на ЕК, като посочват, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони.

На 01.03.2019 г. БЕХ и дъщерните компании подадоха жалба срещу решението на Брюксел пред Общия съд на ЕС. Жалбата цели пълна или частична отмяна на решението на ЕК, както и отмяна или намаляване на наложената имуществена санкция. Встъпването на Република България по делото е необходимо както за защита на интересите на енергийните дружества, така и за предотвратяване на имуществени и репутационни последици за държавата.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Без причина нямаше да наложат такава глоба.

Още от Енергетика
Юлиан Попов: Енергийната трансформация дава много възможности