IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Павлов: Азербайджан няма задължение да доставя газ по друго трасе

Изтичането на конфиденциална информация може да затрудни изпълнението на договора за доставка на газ, опасява се директорът на "Булгаргаз"

08:31 | 29.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Компанията, доставчик на природен газ от Азербайджан за България, няма ангажимент да извършва доставките през алтернативно трасе. Това заяви в ефира на bTV изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Той уточни, че към момента не се изпълняват клаузите на основния договор, а са подписани анекси, по силата на които страната ни получава малко над 1/3 от договорения газ.

България сключи договор за доставка на газ от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море през 2013 година. В него е вписано трасето - през Южния газов коридор до Гърция и оттам през IGB - връзката между Комотини и Стара Загора. Последната отсечка от пътя на газа от Азербайджан обаче се бави и се очаква тя да влезе в експлоатация през лятото на 2022 година.

През празниците Българската газова асоциация (БГА) обвини "Булгаргаз", че не прави достатъчно, за да получаваме пълните обеми газ от този източник. В момента цената му е съществено по-ниска спрямо цената на "Газпром Експорт".

В отговор от газовия оператор подадоха сигнал до ДАНС заради изтичане на конфиденциални клаузи от договора с Азербайджан, включително и името на компанията доставчик, която е търговска тайна и е заличена дори и от решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) при публикуване на ценовите решения.

Николай Павлов обясни, че изтичането на тези данни е довело до "остро писмо" от Азербайджан, с което от компанията са поискали ответни съдебни действия по отношение на изтичането на конфиденциалната информация. Той показа притеснение, че тази ситуация може да доведе до затруднение на изпълнението на договора за доставка на газа и влошаването на добрите отношения между компаниите.

"Булгаргаз" не се е отказал от пълния обем газ от Азербайджан, категоричен беше още Павлов. С анекс България получава 100% от газа, който азерските партньори са се съгласили да доставят по алтернативно трасе. Според него са били анализирани различни възможности, включително и за доставки през Турция, но на входната точка "Странджа" няма свободен капацитет.

Алтернативи има, но това е второстепенен въпрос, каза Павлов и допълни, че първото условие е Азербайджан да се съгласи да доставя през тях.

Преди празниците стана ясно, че на много високо ниво се водят преговори България да получи пълните обеми газ от Азербайджан по алтернативни трасета, включително и през Турция. В момента страната получава към 350 млн. куб. метра газ през съществуващата връзка с Гърция  Кулата- Сидирокастро, чийто капацитет беше освободен, след като заработи "Турски поток" и Гърция получава част от газа директно оттам, а не през България.

Павлов е категоричен, че газът за клиентите на "Булгаргаз" е обезпечен за зимния сезон. Той отхвърли обвиненията, че компанията тегли газ от газохранилищите "Чирен" и го продава на борсата. Продаваме само останалите излишни количества при голяма печалба, обясни той. Тегленето от "Чирен" се извършва по предварително одобрен график, категоричен беше още директорът на "Булгаргаз".

По-късно днес КЕВР ще обсъди цената на газа на открито заседание, което ще се проведе онлайн. Газовият оператор поиска повишение на цената на суровината с малко над 14% до 117 лева за мегаватчас. "Булгаргаз" уточняват в своето заявление към енергийния регулатор, че цените на газа на европейските пазари се повишават съществено през декември, което води и до искането за по-висока цена от 1 януари 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още