IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Въглищните централи трябва да работят максимално дълго

Правителството на ГЕРБ е записало в стратегия затварянето на въглищните мощности през 2036 г., каза президентът

17:31 | 30.09.21 г. 2
<p>
	<em>Румен Радев. Снимка: Президенство на РБългария</em></p>

Румен Радев. Снимка: Президенство на РБългария

Трябва да направим всичко възможно въглищните централи да работят максимално дълго спрямо ефективността на цените и изчерпване на нашите суровини.Този коментар направи президентът Румен Радев пред журналисти по време на посещение в Кърджали.

Той посочи, че правителството на ГЕРБ е записало дата за отказ от въглища до 2036 г. в стратегия и това е внесено в Европейската комисия (ЕК).

"Моето лично мнение, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен", каза държавният глава и допълни, че производството трябва да е ефективно организирано, за да бъдат намалени емисиите и да можем да понесем цената на въглеродните емисии.

Европейската комисия очаква от всички държави в общността дата за затваряне на въглищните мощности, коментира Румен Радев. Според него решението е стратегическо и трябва да бъде взето от редовно правителство. То крие вероятност да отвори "огромен социален проблем" и затова е нужен консенсус от всички политически партии и редовен кабинет, който да поеме отговорност.

Преди дни по време на кръгла маса, организирана от Move.bg, вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов беше категоричен, че трябва да се разделим с илюзиите, че климатичните промени ще ни подминат. Като цяло в страната за проблемите на климата се говори единствено през фокуса на социалните проблеми, които ще се появят при затварянето на Маришкия басейн, коментираха участниците в дискусията.

"Въглищната енергетика към момента гарантира нашата автономност и независимост от колебанията на цените на международните пазари", категоричен е президентът Радев.

Две са предизвикателствата, за които страната трябва да намери решение, преди да внесе Плана за възстановяване - съдебната реформа и отчетността на главния прокурор и реформи в енергетиката, допълни държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
то убаво др.радев , ама в гръцко в подобна мина и сходен на брой въглищни блокове работят 6000 , а не 12000 както е у нас . и що гърците могат да затварят поетапно всичките си въглищни централи по план за 10г , а ние не можем ... що в гръцко могат да си модернизират цялата преносна мрежа за интегриране на голям брои ВЕИ ( 7,7ГВт фотоволтаици до затварянето на последната централа) , а ние не можем ... мога и още щота , ама тези стигат ... :))) ... верно е и че нищо не е зависело за тези неща от вас др.радев ... иначе е лесно да се говори на едро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
абе да си беше мълчал и да си мислим... ок, мълчи щото е военнен !.... а ти почна да го доказваш! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още