Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Георгиева: Работата по интерконектора с Гърция напредва въпреки пандемията

Около 100 км линейни тръби вече са произведени и успешно доставени, заяви изпълнителният директор на българската страна на ICGB

Т. Георгиева: Работата по интерконектора с Гърция напредва въпреки пандемията

Снимка: ICGB

Работата по изграждането на интерконектора Гърция-България напредват въпреки пандемията, заяви главният изпълнителен директор на българската част на проектната компания ICGB по време на проверка на строителните дейности по газовата връзка заедно с Константинос Караянакос, ръководителят на гръцкото звено на компанията. Двамата участваха в среща с представители на строителната компания АВАКС.

„Всички екипи работят активно по реализацията на проекта IGB и основните дейности по неговата реализация бележат сериозен напредък въпреки усложненията, които настъпиха вследствие на разпространението на коронавируса“, заявиха изпълнителните директори Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. По думите им около 100 км линейни тръби с дължина 12 м и 18 м вече са произведени и успешно доставени.

По време на срещата е бил обсъден напредъкът на основните дейности по реализацията на проекта на територията и на двете държави. Дейностите на терен се извършват при стриктен контрол за спазване на противоепидемичните мерки, въведени с разпореждане на здравните власти. Проектната компания и изпълнителите на основните дейности по проекта IGB са създали необходимата организация за всеобхватно тестване на служителите, като към момента няма нито един регистриран случай на коронавирус. 

Още по темата

„Гръцката компания Corinth Pipeworks работи в срокове по производството и доставката на тръбите, като над 50% от необходимите количества вече са пристигнали в складовите ни бази край Комотини, Хасково, Димитровград и Момчилград. Вече се правят доставки на линейни тръби по третия от общо петте основни транша, които сме предвидили по проекта, като дейностите се изпълняват в рамките на одобрените срокове по договор“, обясни Караянакос.

Интерконекторът Гърция – България е с планиран капацитет за пренос на газ от 3 млрд. кубични метра годишно с опция да достигне до 5 млрд. кубични метра. Общата дължина на трасето е 182 км, като 150 км от тях са на територията на България. Близо 110 км от терена вече са разчистени, хумусът е отнет и трасето е подготвено за последващи дейности.

Над 45 км тръби вече са разнесени по трасето, като процесът продължава на територията и на двете държави. За целите на проекта IGB се извършват два вида заваръчни дейности – ръчни и автоматични. Над 10 км от трасето вече са заварени и е извършен безразрушителен контрол на заваръчните шевове. Процесът по автоматично заваряване на тръбите вече е започнал, което ще ускори процеса по реализация на интерконектора.

„Проектът IGB ще донесе гарантирана диверсификация на източниците на природен газ за Гърция и България, като значението му надхвърля националните граници на двете държави. Газовата връзка е в синергия с ключови мащабни енергийни проекти като TAP и TANAP като част от Южния газов коридор, както и с планирания LNG терминал при Александруполис, Гърция, в който българската страна се включва като акционер. Интерконекторът ще гарантира повишена сигурност на доставките и разнообразие на източниците на газ“, изтъкна Теодора Георгиева. Според нея чрез IGB България може да има достъп до природен газ от Азербайджан, САЩ, Израел, Египет и други страни.

Проектът е приоритетен и за двете национални правителства на Гърция и България, като среща системна подкрепа и от европейските институции. Реализацията на проекта е необратима, а финансирането е осигурено чрез капитал на акционерите, заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 110 млн. евро с държавна гаранция и грантове в размер на 39 млн. евро по  Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. За целите на проекта са осигурени и 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване.

Реализирането на проекта създава възможности за пренос на природен газ през газопровода Гърция – България и газопреносната система на “Булгартрансгаз” ЕАД към страните в Югоизточна и Централна Европа. 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ама чакай. Нали САЩ ги санкционираха тез, поради нестабилнос?

Още от Енергетика
Парламентът не подкрепи отпадане на ролята на НЕК като обществен доставчик