IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: ЕИБ проявява интерес да финансира АЕЦ "Белене"

Работна група в енергийното министерство ще подготви план за действие по проекта за втората ядрена централа у нас

13:20 | 12.03.18 г. 1
<p>
	Навесите, под които се съхранява оборудването за АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Навесите, под които се съхранява оборудването за АЕЦ "Белене". Снимка: Министерство на енергетиката

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е проявила интерес към АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, цитирани от пресцентъра на Министерството на енергетиката. По-рано днес тя участва в инспекция как се съхранява оборудването за централата.

Една от най-сериозните задачи на правителството е как да осигури финансирането на проекта, но така че да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип, без държавни гаранции. По време на инвестиционен форум на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон в началото на месеца премиерът Бойко Борисов лансира идеята за реализацията на АЕЦ "Белене" като балкански проект с финансиране от банката.

През уикенда от ЕИБ заявиха пред националното радио, че биха обмислили участие в този проект, ако получат официално запитване. Досега обаче институцията не е финансирала изграждането на ядрена централа.

До края на юни Министерството на енергетиката трябва да изготви план за действие за този проект и да го представи в парламента. В тази връзка вече е създадена работна група, в която да се включат експерти от всички компании с отношение към процеса - Националната електрическа компания (НЕК), Българският енергиен холдинг (БЕХ), АЕЦ "Козлодуй" и ДП "Радиоактивни отпадъци", обясни още днес Теменужка Петкова.

Тя припомни, че за проекта за втората ядрена централа у нас вече са похарчени 3 млрд. лева и това задължава властите да бъде намерено най-доброто решение по темата.

Проверката как се съхранява оборудването за АЕЦ "Белене" показва, че се спазват всички изисквания на производителя. НЕК със собствени ресурси е изградила нужните навеси, а през миналата седмица от Ижорските заводи са доставени материали за преконсервация на оборудването и процесът се изпълнява според инструкциите на производителите.

Интервю с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Що за глупости! РФ и Росатом са готови да изградят обекта с 20 годишно разсрочено изплащане. Само 4-те милиарда от КТБ са достатъчни за осъществяване на проекта, но твърде много са алчните гърла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още