Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Теменужка Петкова отрече да предстои поскъпване на парното

Според енергийния министър подобни твърдения са „некоректни“

Теменужка Петкова отрече да предстои поскъпване на парното

Снимка: БГНЕС

Твърденията, че цената на топлинната енергия ще се повиши, са неоснователни. Това обяви пред бТВ ресорният министър Теменужка Петкова.

„Не знам кой енергиен експерт би направил това сравнение, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20%, но ако някой прави сравнение между цената сега и годишната прогнозна средна цена, която КЕВР е определил – това означава, че този експерт не разбира нищо. Това е абсолютно некоректно“, каза Петкова.

Още по темата

Енергийният министър припомни, че цената на природния газ е предоговорена.

„Това е в интерес на българските граждани и тук не става въпрос за пиар акция. Цената на природния газ е предоговорена и тя е намалена. За месец април спрямо март цената е с 42% по-ниска“, добави тя пред бТВ.

Петкова уточни, че предстои крайните потребители да получат изравнителни сметки за предходния период.

„Булгаргаз“ предостави свое заявление за месец юни, тази цена е с 9% по-ниска спрямо май. Това намаление на цената отново ще бъде отразена“, каза тя и допълни, че да се говори за увеличение на топлинната енергия с 20“ е „меко казано некоректно“.

Investor.bg припомня, че по-рано в сряда от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) посочиха, че топлинната енергия може да поскъпне от 1 юли тази година спрямо в момента действащите цени в страната, които бяха обявени в началото на май, позовавайки се на направени изчисления в свой доклад.

Според данните се предвижда най-голямо увеличение в цената за София – с 22%, като столицата е следвана от Бургас, Враца и Разград, където ценовото повишение е между 15 и 18 на сто. За Велико Търново поскъпването на топлинната енергия ще бъде с 9%, докато за Варна и Плевен то е съответно 8% и 3 на сто. За Пловдив е предвиден спад в цената с 2%.

В четвъртък (4 юни) енергийният регулатор готви открито заседание относно своя доклад, който касае бъдещата едногодишна цена на парното и топлата вода.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
10 съвета за успешно сключване на договор с търговец на електроенергия