Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи

Публичните средства за преминаването към по-екологично производство трябва да генерират и частни инвестиции, посочи Красимир Ненов

гледано: 4031   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Трябва благоприятен инвестиционен климат и ясна инвестиционна рамка, за да се изберат конкретни алтернативи за развитието на производствата на американските централи в България. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Красимир Ненов, изпълнителен директор на „Контур Глобал Марица Изток 3“ и съпредседател на Работната група за Зелената сделка към Американската търговска камара AmCham.
Още по темата

„Трябва ясна стратегия, която да стъпва на очакваното потребление от електроенергия, да отчита наличните технологии и разходите за намиране на технологично решение. Обединяването на тези анализи трябва да даде такова решение, което е с най-ниски разходи за населението“, смята той.

Според Ненов ще е трудно да се заменят работещите производства, тъй като централите на лигнитни въглища в „Марица Изток“ осигуряват около 40% от годишното потребление на страната.

„Търси се разнообразяване на горивната база, както и възможностите за възобновяеми източници или водород. Компанията работи съвместно с партньори и учени от България и чужбина за улавяне и съхранение на въглеродните емисии, съобщи изпълнителният директор на „Контур Глобал Марица Изток 3“. –Това е голяма перспектива за намаляване на въглеродния отпечатък и свързаните разходи, а в България има и геоложки предпоставки за това.“

Ненов е категоричен, че трябва да се съхрани адекватността на системата и нейната гъвкавост.

„Използването на природен газ е много лесно решение – има позната технология и удобни ресурси, но това е преходно горивно от гледна точка на прехода към ниско въглеродно производство“, обясни съпредседателят на Работната група за Зеления пакт към Американската търговска камара AmCham.

Ненов потвърди, че се търсят решения, които трябва да бъдат с възможно най-ниски разходи за обществото, в съчетание с енергийната независимост на страната и социални елементи като работните места в региона.

„Публичните средства, които ще бъдат вложени в преминаването към по-екологично производство, трябва да генерират и частни инвестиции, без които този преход не може да се случи“, смята Ненов.

По думите му инвестиционният климат е основно предизвикателство за зеления преход в Европа, тъй като инвеститорите в подобни индустрии и сектори търсят дълъг хоризонт на действие.

Какви са проектите с иновации в ТЕЦ на въглища? Какъв е планът за справедлив енергиен преход? Как се купуват изгодно квоти за въглеродни емисии?

Повече за американските инвестиции у нас, Зелената сделка и бъдещето на американските централи може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 3 месеца
Въглищата се образуват в продължение на стотици милони години, докато Бамбукът расте със скорост един метър на ден, консумирайки единствено вода и СО2 от въздуха, и може да се ползва като отлично, 100% Карбон-Неутрално и почти безплатно Биогориво, във всякакви ТЕЦ-ове. Отглеждан в хипер-интензивна Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , Бамбукът предлага Eжедневни Жътви и Гигантски Добиви в размер на ХИЛЯДИ ТОНОВЕ на ДЕН, при Нулева Резултантна Себестойност . - https://nula-energia.alle.bg .

Още от Енергетика
Стефан Янев: Енергетиката е била неглижирана в последните 10 години