Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

В Равно поле бе открита първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвят

Съоръжението има капацитет да обработва 100 т стъклени опаковки на ден

В Равно поле бе открита първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвят

Снимка: Екопак

Първата в България инсталация за сортиране на стъкло по цвят работи край София в Равно поле. Рециклираното в инсталацията стъкло съдържа едва 25 гр примеси на тон и може да се използва директно за създаването на нови опаковки, което ще намали отпадъците в депата и ще улесни индустрията.

Стъклото е единственият материал, който може да се рециклира изцяло безброй пъти и сортирането му по цвят ще направи преработката по-ефективна, заяви на официалното откриване на съоръжението изпълнителният директор на компанията инвеститор - Екопак, Тодор Бургуджиев. 

„Ползата за околната среда е видима. Тя е свързана със възможността да използваме икономично ресурсите, да не замърсяваме и да депонираме колкото е възможно по-малко отпадъци.  България върви уверено към изпълнение на екологичните си цели“, заяви министърът на околната среда в оставка Ивелина Василева.

„Важно е да се инвестира в устойчиво развитие на предприятията и зелена икономика“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя добави, че използването на рециклирано стъкло е четири и половина пъти по-евтино.

Инсталацията в Равно поле работи от 2010 г. За да бъде надградена и да започне сортирането на стъклото по цвят, инвеститорът е вложил 2,5 млн. лв. Съоръжението може да преработва 100 т на ден или половината от пуснатите на българския пазар стъклени опаковки.

От Екопак припомнят, че 1 тон рециклирано стъкло спестява 890 киловатчаса електроенергия и емитирането на 315 кг въглероден двуокис, а 1,1 тона натрошено стъкло спестява същото количество суровини. Разделеното събиране на стъклото за преработка намалява обема на депонираните отпадъци.

 

 

 

По статията работиха: автор Елин Качулски, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Безумно скъпи са всички тези еко инициативи и обогатяват нови обръчи от еко богаташи.

Още от Енергетика
До 2028 г. брутното електропотребление у нас няма да надвиши 40 600 гигаватчаса