IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задържането на цената на тока за бита е изцяло за сметка на НЕК

КЕВР търси начин да намали кроссубсидирането в сектора, коментира председателят на регулатора Иван Иванов

16:51 | 02.06.16 г.
Задържането на цената на тока за бита е изцяло за сметка на НЕК

Резервите, които намери енергийният регулатор, за задържането на цената на електроенергията за крайните потребители, са изцяло за сметка на Националната електрическа компания (НЕК), смята директорът на дружеството Петър Илиев. Пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) той посочи, че енергийните дружества "трябва да си сложат на фланелките табелка НЕК като основен спонсор".

"Като се казва, че не пипаме цената за бита, трябва да кажем, че това е за сметка на НЕК", каза директорът на дружеството в началото на откритото заседание, посветено на новото ценово решение за електроенергията през следващия регулаторен период (1 юли).

С доклада на работната група от КЕВР определят общо намаление на цената на тока за бита от 0,02%.

За потребителите на ЧЕЗ България няма да има никакво изменение - по 0,1722 лева за киловатчас дневна тарифа и 0,09923 лева за нощна тарифа.

Клиентите на EVN България обаче ще плащат с 0,65 на сто повече - 0,17187 лева дневна и 0,09761 лева нощна тарифа.

За Енерго Про регулаторът определя с 0,91% по-ниска цена и така от новия регулаторен период клиентите ще плащат 0,18284 лева дневна и 0,10113 лева нощна тарифа.

С това решение КЕВР предприема стъпка за премахването на кръстосаното субсидиране, уточни още Иван Иванов. Практически за Енерго Про то вече е премахнато, а за ЧЕЗ България е направена "значителна стъпка" в тази посока, призна още председателят на Комисията. 

По-рано днес Илиев изчисли пред журналисти, че дружеството ще губи по 400 млн. лева годишно от ценовото решение на регулатора. Пред комисарите той посочи, че само от непризнатите разходи за водните централи дружеството ще губи 240 млн. лева, от изчисленията за ВЕИ- сектора - 96 млн. лева, а от цената за разполагаемост - 14,8 млн. лева. Некомпенсираните разходи от минали години са 1,332 млрд. лева.

Председателят на КЕВР Иван Иванов беше категоричен, че загубите ще бъдат много по-малки. Той припомни, че през 2015 година от НЕК също са се опасявали, че загубите ще бъдат в размер на 350 - 400 млн. лева, а в крайна сметка те са двойно по-малки.

Директорът на НЕК предложи на КЕВР от цената на микса на дружеството да бъде извадена цената на ВЕЦ-овете, което заедно с намалените количества електроенергия, изкупувана от заводските централи, би подобрило положението в енергийния сектор като цяло.

Енергийните дружества възразиха и по определените от КЕВР технологични разходи. Според Илиев електроенергията за технологични разходи, които НЕК продава на електроенергийните дружества, е по-голямо количество от определените между 8% и 9%. 

Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов призна, че 80,4% от електроенергията, която централата отдава за регулирания пазар, е за технологични разходи и се продава на цена от около 30 лева за мегаватчас, което е под себестойността на енергията. Тази цена е ниска и не стимулира електроразпределителните дружества да намаляват технологичните си разходи. Ангелов има и съмнения, че в технологичните си разходи, тоест за загубата от преноса на електроенергията, електроразпределителните дружества калкулират и технически загуби - за кражби.

Пред журналисти директорът на ядрената централа призна, че с новото ценово решение централата ще бъде поставена в тежка финансова ситуация и предупреди, че ограничената печалба ще намали инвестициите, сред които най-голям дял са за безопасност.

Иван Иванов призна пред журналисти след края на откритото заседание, че делът на технологичните разходи действително е голям, но регулаторът е започнал стъпки за намаляването му, а това не може да стане с едно ценово решение, за да не се натоварят потребителите. Така от 1 юли този дял ще намалее с 20%, които вече ще се купуват от свободния пазар.

От новия ценови период ще намалее цената за небитовите потребители на регулирания пазар. С 1 лев за мегаватчас ще падне и таксата "Задължения към обществото".

По време на заседанието и трите ЕРП-та възразиха срещу непризнати разходи. От EVN България посочиха, че имат масов отлив на небитови потребители към свободния пазар и поискаха две цени за регулиран пазар - за битови и небитови потребители, което обаче не се подкрепя от КЕВР.

На 6 юни в регулатора ще бъдат разгледани възраженията и исканията на дружествата, а на 9 юни предстои и обществено обсъждане на цената на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още