IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК поиска процедура по синхронизиране на енергийните мрежи с Украйна

Към момента няма загубена критична енергийна инфраструктура, коментира украинската "Укренерго" в социалните мрежи

20:04 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) поиска спешно активиране на процедура по синхронизиране на енергийните мрежи на страните от ЕС с Украйна, става ясно от коментар на европейския комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон в Twitter.

Искането за синхронизиране на украинската система с европейските ще бъде обсъдено по време на извънредно заседание на енергийните министри на общността, което започна в ранния следобед.

По-рано днес (28 февруари) тя е разговаряла и с представители на ENTSO - E, организацията на европейските мрежови оператори. 

Украйна изключи връзките на енергийната си мрежа с Русия и Беларус и обясни, че това е тест за бъдещето си свързване с ENTSO - E. За няколко дни страната беше в изолиран режим на работа, по данни на украинската "Укренерго", а след това енергийният министър Герман Галущенко коментира, че няма да се върне към стария режим на работа с Русия и Беларус.

Междувременно украинската енергийна компания оряза достъпа до своя интернет сайт от съображения за сигурност. Цялата информация за случаващото се с украинската енергийна система ще бъде публикувано в социалните мрежи, обясняват от компанията.

От "Укренерго" посочват още, че в момента енергийната система на страната работи стабилно и няма загубен критично важен обект на енергийната инфраструктура. Затова и няма нужда от ограничаване на доставките за нито един тип потребители.

По-рано днес (28 февруари) от руското Министерство на отбраната съобщиха, че са поели контрола върху най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ. Тази информация обаче беше обяване за фалшива от украинската информационна агенция УНИАН. Инсталираната мощност на централата е 6040 мегавата, но рядко в своята история тя работи при пълно натоварване.

Централата има шест блока от типа ВВЕР 1000, като преди години започна да диверсифицира горивото за тях, купувайки продуктите на американската Westinghouse.

Преди дни руските военни поеха контрола над изведената от експлоатация АЕЦ "Чернобил". Има информация за увеличаване на радиационния фон в региона, но според наблюдадетил става въпрос за вдигане на радиоактивна прах, причинено от навлизането на тежка техника в региона, който е със специален режим на допуск след аварията през 1986 г.

Украйна има четири ядрени централи с общо 15 реактора, на които разчита за производството на около половината електроенергия, която потребява. През 2021 г. Westinghouse съобщи за договор за изграждане на реактор от типа AP 1000 на територията на Украйна, като за целта ще бъде използвано оборудване за изоставен проект за централа в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още