Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

20 страни от ЕС договориха създаването на Европейска прокуратура

Следващата стъпка в учредяването на новия орган е съгласие на Европейския парламент

20 страни от ЕС договориха създаването на Европейска прокуратура

Снимка: Архив Ройтерс

20 страни членки на Европейския съюз, сред които България, са достигнали днес в Съвета по правосъдие до политическо споразумение за създаването на нова Европейска прокуратура, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Следващата стъпка в създаването на новия орган на ЕС е Европейският парламент да даде и своето съгласие. С него ще бъде създадена позицията независим прокурор на ЕС, в чиито правомощия ще бъдат разследване и водене на наказателни дела, свързани с бюджета на ЕС, например корупция или измами с европейски средства за над 10 хил. евро и трансгранични измами с ДДС за над 10 млн. евро.

Прокуратурата ще бъде силен, независим и ефективен орган, специализиран в борбата с финансови престъпления в ЕС, казват от пресслужбата.

Още по темата

Решението днес е било одобрено от Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия. Други страни членки могат да се присъединят и в бъдеще, след като регулациите, управляващи прокуратурата, бъдат приети.

Имаме нулева толерантност към измамите срещу бюджета на ЕС. Всеки цент трябва да бъде похарчен в полза на гражданите на ЕС“, заяви еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер след взимането на решението. „Със силен, независим и ефективен европейски прокурор ще подкрепим усилията си в защита на парите на данъкоплатците, гарантирайки европейски подход в наказателните разследвания и наказателни дела на престъпления, засягащи бюджета на съюза“.

Европейската прокуратура ще действа като единна служба за всички участващи страни членки. Тя ще бъде специализирана и независима и няма да засегне националните системи на държавите членки на ЕС по отношение на начина, по който се организират криминални разследвания. Тя ще действа в интерес на ЕС и няма да търси или приема нареждания от институции на съюза или от национални власти.

Ще има централен офис на прокуратурата на европейско ниво, а в отделните страни членки ще има европейски делегирани прокурори, които реално ще бъдат избрани от държавните прокурори на страната и ще продължават да изпълняват и тези си функции. Централната служба ще надзирава разследванията и делата на национално ниво и ще гарантира ефективна координация и единен подход в целия ЕС. Ако обаче централната прокуратура поеме разследване, националните власти няма да могат да упражняват правомощията си върху същата престъпна дейност.

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) ще продължи административните си разследвания за нередности и измами, засягащи финансовите страни на всички страни от съюза.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Това, ако стане и работи както се очаква... Ще е най-тъжния ден за управляващата шайка (каста) в БеГето.

Още от Европа
САЩ освободиха ЕС от митата, но само до 1 май