IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 ще бъде дебют на много законодателни промени за Brexit, митници и данъци

Бизнесът се нуждае от повече време, за да се подготви за законодателните промени, посочиха Деница Димитрова и Георги Симеонов от Делойт България

16:11 | 03.12.18 г.
2019 ще бъде дебют на много законодателни промени за Brexit, митници и данъци

Бизнесът в България се нуждае от повече време, за да се подготви по-добре за законодателните промени в сферата на финансите, които ще се случат с Великобритания и Европейския съюз. Това зяви Деница Димитрова, координатор на митническия екип на Делойт България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Нещата трябва да се случват по-рано, да има публичност и повече практически насоки”, посочи тя.

Брекзит, митници и данъци са обширни теми, за които тя и Георги Симеонов, директор данъци Делойт България, смятат, че ще са в основата на много промени догодина.

“Към момента Великобритания е на девето място като партньор България в търговски аспект в ЕС”, подчерта Деница Димитрова като преход по темата за Brexit.

Георги Симеонов напомни, че Великобритания изнася 44% към ЕС, а само 7% е износът от ЕС към Великобритания.

“По-скоро ЕС не би страдал толкова, ако Великобритания напусне съюза, отколкото обратното. Brexit е феномен. Чисто данъчно компаниите трябва да знаят какво се случва с тях след такъв един период. На бизнеса му трябва прозрачност, за да може да планира, а разполага с кратко време", посочи той и съобщи, че се очакват редица реформи в митническото законодателство на ЕС и те са свързани с няколко компонента.

По думите на Симеонов единият от тях е новото определение за износител.

“В някои от случаите компаниите ще трябва да променят търговските си споразумения с контрагентите в трети страни. При определени търговски условия няма да могат повече да използват нулева ставка за ДДС, а ще трябва да начисляват 20% ДДС. Все пак то е допълнително натоварване на бюджета на съответните фирми. През март се очаква и системата REX да влезе в сила – тя е свързана със сертифицирането на произхода на стоките. То ще трябва да се извършва от самите компании посредством регистрации в тази система, изброи бъдещите нововъведения експертът. – Въвеждат се опростени митнически процедури. Очаква се и спешните мерки за промени в ДДС директивата.”

Европейската комисия въведе в средата на 2018 т.нар. "предпазни мерки" за вноса на стомана и предвиди квота, при изчерпване на която ще влезе в сила мито в размер на 25%. Очаква се в края на февруари квотата да е изчерпана".

“Тези промени са приети в суров вариант”, заяви Георги Симеонов. – За тях обаче бизнесът ще има време да се ориентира. В българското законодателство също предстоят промени – директивата за мерки за борба с отклоняването в данъчно облагане. Предстоят и промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс."

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още