IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален финансов инструмент ще помага на силно засегнатите от Brexit държави

Това няма да бъде целеви фонд, каза еврокомисарят Гюнтер Йотингер

13:45 | 08.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Целеви фонд за страните, засегнати особено силно от Brexit, няма да има, но има инструмент, предвиден за асиметрични шокове, каза еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер на пресконференция по време на Конференцията на високо ниво, посветена на бъдещето на политиката на сближаване в следващия програмен период.

"И ако всички 27 държави членки бъдат засегнати от икономическа рецесия, би трябвало да има средства от него за всички и то по други програми. Ако Ирландия например или балтийските държави бъдат особено засегнати от Brexit с рязък спад на БВП и растежът им се забави, което да доведе до рецесия, това би означавало асиметричен шок. Той може да бъде остойностен на милиарди и в такъв случай ще трябва да се използват средства за стабилизация“, обясни Йотинтер, цитиран от БТА. 

Ние сме прозрачни и е необходимо да сме прозрачни. Методиката за разпределяне на средствата от кохезионната политика е свързана с БВП на глава от населението, както и проценти, свързани с географски принципи, безработица и др., каза още еврокомисарят.

Основното, което целим да постигнем с политиката на сближаване, е да се тръгне от ниския БВП на глава от населението и да се достигне по-близка до средната за Европа стойност, коментира Гюнтер Йотингер в отговор на въпрос, че съществуват известни притеснения от страна на някои от източноевропейските държави членки, заради формулата, която ЕК предлага по отношение на кохезионната политика и особено от държавите от Вишеградската четворка и балтийските държави.

По думите на Йотингер европейските политики наистина дават резултат и през следващите десетилетия ще има по-малко средства от кохезионните фондове, които ще бъдат инвестирани в тези държави, в сравнение с 2004 г.

Според Томислав Дончев все още е много рано за каквото и да е позициониране както между различните институции - Съвет, Комисия, Парламент на ЕС, така и между отделните държави членки. Вицепремиерът коментира това, попитан кое е основното различие между държавите членки по отношение на кохезионната политика и къде вижда най-голямото разминаване между Европейския съвет и Европейската комисия по отношение на тази политика.

По думите му основният спор ще бъде за пари. Тук субективен подход няма да има, защото действа единен механизъм, базиран основно на БВП, чрез който се изчислява размерът на финансирането. Няма да е изненада, че спорове ще има, базирани на амбицията кохезионната политика да се обвърже с реформи, посочи Томислав Дончев.

Още в предишния програмен период имаше подобни опити парите да се обвързват с реформи. Убеден съм, че има достатъчно време да бъде намерен консенсус, посочи той. Вицепремиерът подчерта, че е особено важно следващият програмен период да започне навреме, за да не се забави окончателното приемане на законодателния пакет, за което са необходими освен твърдост и компромис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още