IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adecco не усеща последици от Brexit

Швейцарската компания отчете увеличение на приходите от 4% и очаква ръст на маржа до 4,5%-5%

14:42 | 10.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата компания в сферата на човешките ресурси в света Adecco не усеща последици от вота за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

„Не усещаме материално влияние от решението – нито в Обединеното кралство, нито в съседните държави или в други търговски партньори на Англия“, пояснява главният изпълнителен директор на швейцарския концерн Алан Дехейз в сряда пред Ройтерс. Преди решението през юни обаче компаниите като цяло са се колебаели да назначават висококвалифициран персонал и да инвестират, добавя той.

Като цяло базираният в Глатбруг конкурент на Randstad и Manpower отчита ръст на приходите през второто тримесечие от 4 на сто до 5,7 млрд. евро. Печалбата скача със 7 на сто на годишна база до 190 млн. евро – в рамките на очакванията.

И докато нарастването във Франция се забавя до 3% заради многото стачки и лошото време, то бизнесът в т. нар. Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург, б. ред.), както и в Италия и на Иберийския полуостров отново отчита силен ръст. Като цяло за 2016 г. Adecco очаква органичен ръст от 4%. Компанията възнамерява да расте поне толкова силно, колкото и конкурентите си, и очаква коригираната възвръщаемост на продажбите (EBIT марж) да достигне в средносрочен план 4,5%-5%.

Засега обаче главният финансов директор Ханс Плоос ван Амстел не издава дали компанията планира да стартира програма за обратно изкупуване на акции въпреки добрите резултати. Решение за това Adecco ще вземе до края на годината, пояснява мениджърът. 

Швейцарският концерн не чувства заплаха заради придобиването на американската Monster от страна на големия си конкурент от Холандия Randstad. Randstad, втората по големина компания в сектора след Adecco, предлага 429 млн. долара за американския сайт за обяви Monster Worldwide.

Изказването на Дехейз се посреща добре на борсата, а акциите се повишават към 14 часa с 2%. В деня на вота за Brexit книжата се сринаха с почти 19%, но след това се възстановиха.

„Докато няма смрачаване на глобалните икономически перспективи, Adecco би трябвало да може да осъществи лек ръст“, казва пред германския Handelsblatt Марко Щритматер от базираната в Цюрих Kantonalbank (ZKB). Според него в момента акцията е изгодна и предоставя дивидентна доходност над средната.

Adecco Group предлага широк набор от услуги, свързвайки над 700 хил. асоциирани служители с над 100 000 свои клиента всеки ден. Доставяните услуги покриват обширните категории на временно осигуряване на персонал, постоянни назначения, аутсорсинг, консултиране и преструктуриране. Компанията е представена и в България, като най-големият ѝ клиент е подразделението на Hewlett-Packard в страната ни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още