IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина и Скопие преговарят и за македонски език и нация

Двете страни имат списък със седем спорни точки, които трябва да решат, пише гръцкият вестник "Катимерини"

13:04 | 26.02.18 г.
<p>
	Протест срещу името на Македония в Солун. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест срещу името на Македония в Солун. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Атина и Скопие водят преговори не само за името на бившата югославска република, но и по други точки, сред които и за македонския език и нация, става ясно от публикация в "Катимерини". Според гръцкото издание двете страни имат списък от седем точки, по които трябва да изгладят различията си.

Според източници на вестника Гърция и Македония трябва да се разберат по всички точки, или споразумение изобщо няма да има. Решаването на дългогодишния спор ще отвори вратите на Скопие за международни организации като Европейския съюз и НАТО.

Досега Македония на няколко пъти е заявявала, че въпросите за езика и националността не подлежат на преговори. Премиерът Зоран Заев коментира, че решението на проблема трябва да пази националната идентичност и достойнството на двете държави.

От своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира в края на януари, че македонска нация никога не е съществувала. Пред гръцкия вестник "Етнос" той заяви, че географската област Македония е разделена между три държави. "В този смисъл е съвсем противоречащо на историята и абсурдно някой да поиска етническа идентификация с Македония", каза Ципрас.

Зоран Заев коментира преди дни, че вярва, че Алексис Ципрас "наистина иска да намери решение". Самият той е уверен, че двете страни могат да се разберат в този спор.

През уикенда Македония премахна надписа "Александър Велики" от летището в Скопие - жест, който трябва да подскаже, че страната няма претенции към Гърция и нейното историческо наследство.

По време на посещение в Македония в средата на февруари българският президент Румен Радев заяви позицията на страната ни в спора между Атина и Скопие. Той заяви, че София няма да приеме име, в което да има "географски ориентири", които да подсказват за претенции към България.

Според гръцки медии Атина и Скопие сближават позициите си към името "Горна Македония", като на латиница ще бъде изписано като "Gorna Makedonija", тоест по различен начин от изписването на името на гръцката провинция Македония - Macedonia. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още