IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за името на Македония се заплитат

Македонска нация никога не е съществувала, смята гръцкият премиер Алексис Ципрас

12:49 | 21.01.18 г. 3
<p>
	Протест срещу името на Македония в Солун. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест срещу името на Македония в Солун. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Преговорите за името на Македония се усложняват след повишаването на напрежението и в Македония, и в Гърция, пише "Катимерини". Проблеми има и на политическо ниво -коалиционният партньор на Сириза - "Свободни гърци", също са категорично против използването на думата "Македония" в името на бившата югославска република.

50 хил. души излязоха на митинг в Солун със скандирания "Македония е Гърция", съобщи БНТ. Организаторите откриха и специална страница за събиране на гласове против присъствието на "Македония" в името на съседната държава.

Главният преговарящ по казуса от ОНН Матю Нимиц пък отбеляза преди няколко дни, че "Македония" и днес е част от името, с което Атина признава своята съседка. За неизбежното включване на тази дума преди ден говори и гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за "Етнос".

Той обаче е категоричен, че македонска нация никога не е съществувала, така както няма и нация на атиняните или спартанците, пише още БТА.

"Антична Македония беше голяма сила в древния гръцки свят, която се разшири, особено по времето на Александър Велики, далеч извън днешната географска област Македония", казва още гръцкият премиер

Той посочва, че от VII в. нататък по тези земи освен гърците са се заселили и славяни, българи, сърби, евреи и османски турци. Сега географската област Македония е разделена между три държави, отбелязва премиерът.  

"В този смисъл е съвсем противоречащо на историята и абсурдно някой да поиска етническа идентификация с Македония", казва Ципрас.  

Очаква се по-късно през следващата седмица гръцкият премиер да разговаря по темата със своя македонски колега Зоран Заев, допълва още "Катимерини". Вероятно това ще стане в рамките на Световният икономически форум, който се провежда в швейцарския курорт Давос. Планирани са и срещи на ниво външни министри през февруари.

Според източници на гръцкото издание обсъждан вариант за името са "Република Вардарска Македония", което се приема от Атина. В Скопие обаче предпочитат "Република Нова Македония".

Матю Нимиц е предложил още три варианта - "Република Горна Македония", "Република Северна Македония" и "Република Македония (Скопие)".

България призна бившата югославска република с конституционното й име през 1992 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Накрая всички ще стигнат до извода ,че е най-добре да се обедини с България.Гърците вероятно отчитат ,че това ще бъде по-малкото зло.Колкото до сърбитеда си оправят родата в Босна,Хърватска и Косово и да не ламтят за чуждото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
Иначе, Ципрас е прав: Македонска нация не е имало...ПРЕДИ. Сега има - дивергентна от българската - и, колкото по-се запъва Гърция или околните, толкова по-убедено, тя ще настоява, че съществува. Като - възможно, последна - отбранителна линия срещу албанската експанзия. Време е реалностите да се приемат.Както и името на Македонската Република.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Pyramid
преди 6 години
"Macedonian Rpublic"/ ""Македонска Република" е въможно най-фактологично вярното и безконфликтно име, което -освен отказ от териториални и д-р.претенции - Показва непосредствено, че е република на македонците / както "България" е на българите/ но, по някакво ... "стечение на обстоятелствата", някой все "забравя да им каже", оказвайки натиск за вътрешно разделение и дрязги на Балканите. Досега, от подобни обстоятелства, са се възползвали -и са ги провокирали! - основно англосаксите та, дали и сега не е същото? За по-лесен контрол и по-мек спусък на последващи "цветни пролети". И всякакви от вида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още