IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия и източноевропейски страни искат корекция на разпределянето на ваксините

Опонентите на австрийския канцлер Себастиан Курц го обвиняват, че иска да отклони вината от собственото си правителство за бавния темп на ваксинирането

18:43 | 16.03.21 г.
<p>
	Австрийският канцлер Себастиан Курц.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: Bloomberg LP

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че той и съюзниците му от Източна Европа настояват ЕС да коригира начина, по който разпределя ваксините срещу COVID-19, оплаквайки се, че той не е еднакъв за всички, предава Ройтерс.

Курц и лидерите на България, Чехия, Словения, Латвия и Хърватия писаха миналата седмица писмо до ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет, заявявайки, че разпределението не се случва в съответствие с населението на страните, както е било договорено.

Опонентите на Курц го обвиняват, че опитва да отклони вината на своето правителство за относително бавния темп на ваксинирането.

ЕС има механизъм за преразпределяне на останали дози, когато някои страни не са се възползвали от пълната си квота и Комисията съобщи, че страните членки трябва да решат дали искат да се върнат към базиран строго на населението метод.

„Трябва да е възможно да създадем механизъм за корекция“, заяви Курц на пресконференция с колегите си от България, Чехия и Словения след среща, към която лидерите на Хърватия и Латвия се присъединиха чрез видео връзка.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел работят „за намиране на решение“, допълни Курц.

България и Латвия са ваксинирали с първа доза най-малък дял от пълнолетното си население в ЕС от по 4,1%, сочат най-новите седмични данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

В Малта равнището е 14,9%, а в Австрия – 7,8%.

Курц изрази надежда, че Европейската агенция по лекарствата ще даде яснота относно безопасността на ваксината на AstraZeneca. Австрийски експерти продължават да препоръчват използването на всички одобрени ваксини, допълни канцлерът. 

Българският премиер Бойко Борисов настоя след срещата във Виена ваксините в Европейския съюз да бъдат разпределени според населението на всяка страна членка на съюза. „Има два варианта - да постъпим като Орбан или да търсим решение на проблема с ваксините на европейско ниво“, заяви Борисов.

Според него има несправедливо разпределение на ваксините надолу по веригата. Той отбеляза, че никоя от компаниите доставчици не спазва договорите и предоставят по-малко от планираните дози, за разлика от евространите, които са коректни платци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още