IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов за ваксините: Или намираме решение в ЕС, или се обръщаме към трети страни

Премиерите на шест европейски държави поискаха промяна на механизма на разпределение на ваксините в ЕС

16:29 | 16.03.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов настоя ваксините в Европейския съюз да бъдат разпределени според населението на всяка страна членка на съюза. „Има два варианта - да постъпим като Орбан или да търсим решение на проблема с ваксините на европейско ниво“, заяви Борисов.

Българският премиер участва във Виена в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша, и на Хърватия – Андрей Пленкович. Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

„Има несправедливо разпределение на ваксините надолу по веригата“, заяви българският премиер. Той отбеляза, че никоя от компаниите доставчици не спазва договорите и предоставят по-малко от планираните дози, за разлика от евространите, които са коректни платци.

Борисов посочи, че както Брюксел е поискал, страните са се въздържали да водят преговори за руски и китайски ваксини. Премиерът обаче отбеляза, че ако няма равно разпределение, може да се обърнат към трети страни за ваксини. 

„Ние надлежно изпълняваме всички инструкции. Освен това ни беше казано държавите членки да се въздържат от руска и китайска ваксини“, заяви Борисов. И изрази надежда, че ако има несправедливост в ЕС в разпределението, тя ще бъде поправена.

Участниците в срещата подкрепят инициативата на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро.

„Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработване на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането. Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, защото е доставил най-много ваксини. Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили, солидарно, и гласували на Съвет“, заяви Бойко Борисов.

На брифинга след срещата премиерът на България напомни още, че у нас предстоят избори и разчитаме на доставките на ваксини, за да може хората да гласуват безопасно, без да се притесняват. В тази връзка той поиска допълнително договорените 10 плюс 4 млн. дози да бъдат дадени изпреварващо на страни, в които процесът се бави, както у нас.

Срещата се провежда, след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки - големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
irish
преди 3 години
"Малтийския премиер, най-добрия премиер". От ония дни по спомен имаше една графика на страните, според парите които ще получат от ЕС следващите години (Хърватска, България, Малта ...). Като вземем населението на Бг и Малта излизаше, че те получават 10 пъти повече от нас. Малтийския премиер, най-добрия премиер. Съжалявам, няма връзка с ваксините. Провокира ме ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Китайските ваксини наистина се доставят, макар и да имат по-ниска ефективност. Все пак вършат работа и важно е че китайците не се самоизтъкват. С руската нещата не стоят по този начин, просто няма доставки. В Сърбия са изпратени 100 000 дози, при условие че имат договор от мисля декемри месец. В Унгария също са доставени миниални количества. У нас няма ваксини, защото правителството заложи на Астра и Санофи. Астра намали бройките защото ЕМА не сертефицира един от заводите и, а Санофи въобще нямат ваксина. И свга на ББ ЕС му е винновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Шeмeт, колко човека ще пожелаят да се ваксинират с руска, китайска или индийска ваксина. А, шемет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
трите репички под мен , никой не ви е вързАл в този лош ЕС ... фащате си мрежичките с покъщинката , подавате документи за входни визи за рассия или народната република , оставяте на излизане документите си от ЕС и отивате в прогресивният рай ... там ваксини каквито искате ... :))) ... лек ви път ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
abc
преди 3 години
Никой на никого нищо не е забранил.Някой може и да е препоръчал, но това не значи забрана.Други държави от ЕС вече си поръчаха и руска и китайска ваксина.Но другите държави имат ДЪРЖАВНИЦИ за ръководители.Ние явно-НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
Кви са тия въпроси? Нито са удобни другите ваксини, нито са сигурни.Сигурност идва само от ЕС и неговите регулатори. Всичко извън е опасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
vzhekoff
преди 3 години
T.e. от статията излиза, че Бтюксел не разрешава ползването на ваксини от трети страни ? Това е за съд ! Животът на хиляди граждани е в опасност, а се годни политически и икономически интерес. Какъв е проблемът ако гражданин на ЕС иска китайска, руска или индийска ваксина, да му бъде дадена възможност да се ваксинира ? Не се ли попълват и в момента декларации от ваксинираните, че производителят няма никаква отговорност ? Защо тогава да не мога да се ваксинирам с каквото си поискам ? Съд за еврокомисията за престъпление срещу гражданите на ЕС !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още