IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Олег Дерипаска няма намерение да се отказва от "Русал"

Руският бизнесмен лобира активно, за да облекчи американските санкции

22:35 | 26.04.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Олег Дерипаска няма намерение да се откаже от "Русал", дори и под заплахата от санкции от САЩ, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Преди дни от американското Министерство на финансите намекнаха, че могат да смекчат мерките срещу гиганта, но само ако собственикът му предаде контрола над предприятието.

Според източниците на Bloomberg руският бизнесмен лобира активно, за да облекчи американските санкции срещу дейността на "Русал". В компанията вярват, че ще успят да се справят с ограниченията и ще намерят алтернативни клиенти.

САЩ публикуваха списък със санкции срещу руски бизнесмени в началото на април. Ограничителните мерки изправиха почти пред фалит "Русал", като акциите на компанията се сринаха на борсите, а цената на алуминия се повиши стремително.

През тази седмица ситуацията се успокои, след като финансовото министерство на САЩ публикува насоки как ще бъдат налагани санкциите, от които стана ясно, че търговските отношения с "Русал" ще трябва да бъдат прекъснати през октомври 2018 година.

Анализатори прогнозират, че ограниченията пред търговията с продукти на "Русал" ще се отрази повече на бизнеса в Европа, отколкото на руския президент Владимир Путин, срещу когото са насочени санкциите.

Кремъл не оказва натиск Дерипаска да напусне управлението на "Русал", нито предприема стъпки за национализация на компанията. Властта определи санкциите като нечестна икономическа война, допълва още Bloomberg.

Обаче все още не е сигурно, че Дерипаска ще опази властта си в "Русал" - той може да бъде подложен на натиск в или извън Русия, особено ако компанията започне да съкращава работници. "Русал" е сред най-големите работодатели в Русия с около 60 хил. служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Не разбирам защо някой би си помислил, че Дерипаска ще сдаде власта. По -високи цени на алуминия при същите разходи = по - висока печалба. Че те американците му направиха услуга. А като се замислиш с колко ще се ускъпи един самолет или една кутийка кока - кола. Като сложиш и новите мита, Америка може и много здраво да си го набута с тази игра на пъзльо която играе Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още