IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit – топката отново е в Европейския съюз

Лондон ще търси тримесечно отлагане на процеса по излизането си от съюза, докато премиерът Борис Джонсън се опитва да обедини парламента около идеята си

17:40 | 23.10.19 г. 3
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще разгледат искането на Великобритания за отлагане на Brexit в сряда и вероятно ще действат бързо, за да удължат крайния срок, като представителите на блока очакват тримесечно отлагане, което може да бъде съкратено, ако Великобритания приеме сделката по-скоро, съобщава Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в Twitter, че препоръчва на лидерите на ЕС да подкрепят отлагането. Британският премиер Борис Джонсън беше принуден от своя парламент да поиска три месеца отсрочка за Brexit, но все още има вероятност някои държави от ЕС, по-специално Франция, да поискат по-кратко удължаване. 

Джонсън спря законопроекта си за сделката за Brexit, която постигна през миналата седмица с 27-те държави членки на ЕС, след драматичен вот във вторник, в който парламентът прие принципно споразумението, но отхвърли тридневния график за влизането му в сила.

Правителството твърди, че е препоръчително да бъде спазен крайният срок през следващата седмица, но депутатите заявиха, че им е необходимо повече време.

С изтичането на крайния срок Brexit продължава да затъва в хаос, докато разединеният британски парламент продължава с дебата кога, как и дори дали това трябва да се случи, вече над три години след референдума от 2016 г.

Факторът „Франция“

Сега лидерите на тези 27 държави членки решават дали крайният срок на 31 октомври трябва да бъде отменен.

„Най-вероятният резултат е удължаване до 31 януари, както поиска Лондон, с възможността Великобритания да напусне по-рано при условие че завърши правните си процеси“, посочва дипломат от ЕС, участващ в дискусиите за Brexit. „Принципно веднага щом Великобритания е готова, тя може да си върви.“

Големият въпрос в случая е дали Франция ще се съгласи на подобно отлагане.

Дипломатически източник споделя пред Ройтерс, че от Париж са готови да предоставят още няколко дни, за да се улесни гласуването на парламента, но се противопоставят на всяко удължаване извън тази рамка.

Друг представител на ЕС заяви, че посланиците на 27-те страни от съюза ще се срещнат в Брюксел късно в сряда, за да разгледат препоръката на Туск и предложението му да търсят консенсус.

Джонсън опроверга някои от критиците си, като се споразумя през миналата седмица с ЕС относно сделката за Brexit, различна от тази на предшественика му Тереза Мей.

Мей се беше съгласила да приложи някои от правилата на ЕС във Великобритания, освен ако не може да се намери нова уредба, която да поддържа ирландската граница отворена.

Именно в точката за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия се различават двете споразумения.

Джонсън ефективно ще създаде нова граница в Ирландско море, оставяйки Северна Ирландия да прилага правилата на ЕС, докато останалата част от Обединеното кралство ще продължи да действа самостоятелно.

Това му костваше обаче подкрепата на северноирландска партия.

В последния ден на драмата за Brexit във вторник депутатите връчиха на Джонсън първата голяма парламентарна победа, след като застана на премиерския пост.

Еуфорията на Джонсън продължи за кратко – минути след това депутатите го победиха отново, след като отхвърлиха проектозакона за ускореното разглеждане и приемане на сделката.

Джонсън заплаши парламента, че ще настоява за нови избори, ако срокът за Brexit бъде удължен отново.

„Ако забавянето на парламента бъде одобрено от Брюксел, тогава единственият начин, по който страната може да продължи, е с избори“, посочва източник от кабинета на британския премиер.

Джонсън обаче не може да свика избори без подкрепата на опозиционната Лейбъристка партия, като се предполага, че тя няма да подкрепи такава, освен ако Brexit не бъде отложен отново.

Ново забавяне – нови проблеми

Продължителността на всяко удължаване може да реши хода на Brexit: голямото забавяне би позволило провеждането на нови парламентарни избори или референдум, докато по-кратко забавяне може да засили натиска върху парламента да одобри сделката.

Въпреки че сделката на Джонсън вече е приета от парламента на второ четене, окончателното ѝ одобрение все още не е сигурно: депутатите могат да я променят, като приемат изменения, които впоследствие могат да подтикнат други техни колеги да откажат подкрепа.

За да я прокара през парламента, Джонсън се нуждае от подкрепата както на някои представители на опозиционната Лейбъристка партия, така и на някои консерватори, отлъчени от неговата партия.

Представителите на ЕС приветстваха гласуването, тъй като то премахва част от несигурността около процеса на Brexit.

„За първи път Обединеното кралство не отхвърли сделка за Brexit и освен това има съгласие между членовете на парламента и правителството, че няма достатъчно време да я одобри преди крайния срок на 31 октомври“, казва представител на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Това е цитат от Юлий Цезар. Ако някой е бил последовател на максимата "целта оправдава средствата", това е именно той. Аз лично съм привърженик на Цицерон, Катон и Брут, които са били за Републиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
polki
преди 4 години
по-добре ужасен край, отколкото ужас без край...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Можеш да гледаш вечно на 3 неща:как вали дъжд, как гори огън и как някой друг работи.Можеш да гледаш вечно на 3 неща:как си отива Башар Асад, как Украйна върви към Европа и как Великобритания излиза от ЕС.Show must go on!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още