IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit - шанс и катализатор за промяна на бизнес модела в Европа

Европейският бизнес очаква скоро да бъде ясна рамката на новите взаимоотношения в ЕС

22:13 | 02.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трябва да се замислим какви сигнали излъчва Европейският съюз (ЕС) щом най-силните държави в него искат да напуснат, а нови малки страни искат да се присъединят. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусия на тема "Последици и перспективи пред българската икономика от Brexit“ в сградата на Представителството на Европейската комисия в България.

„За да бъдат обществата и икономиките ни силни, трябва да продължим да търгуваме, както досега. Голяма тема за България е човешкият капитал като сфера на обща отговорност. Трябва ни сценарии за по-добра паневропейска позиция на пазара на труда. Ако не се научим да сме конкурентни на пазара на труда, няма да бъдем конкурентни никъде“, заяви Дончев по време на събитието, организирано от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Българо-британската бизнес асоциация (БББА).

Освен достъпът до единния пазар, огромен процент от компаниите предпочитат да работят и да имат достъп до европейския пазар на труда, отбеляза от своя Улрих Хопе, изпълнителен директор на Германо-Британската индустриално-търговска камара, Лондон. Коментирайки друг наболял проблем в Европа - имиграцията, той посочи, че тя не може да бъде ограничена само до висококвалифицирана работна ръка.

Според него потенциалът за растеж на Великобритания няма да е толкова голям, а в същото време компаниите искат да имат ясни перспективи за бизнеса си в кралството в следващите 5-10 години. „Въпреки че растежът ще бъде по-малък, Brexit няма да спре напълно растежа за британската икономика. Великобритания ще остане важен пазар, но ще пропусне ключови възможности и бизнесът също ще пострада“, коментира Хопе.

От своя страна д-р Иля Нотнагел, ръководител на отдел "Външна политика и външноикономическо право" в Асоциацията на германските външнотърговски камари, Берлин, заяви шеговито, че повече от 240 експерти в Германия дискутират възможния ефект от Brexit, сравнявайки ги с група учени, които спекулират по въпроса до какво ще доведе излизането на Великобритания от блока. Той посочи още, че за 90% от германските компании запазването на единния пазар е по-важно от изгодно споразумение.

Според него всички трябва да са подготвени за „твърд“ Brexit. “Свикнали сме да имаме проблеми с Китай и Бразилия, но сега губим приятел“, заяви той.

В същото време той изтъкна, че това, което се вижда в момента от британска страна е неяснота - много неясни гласове, които спекулират по редица теми. „Това не може да продължава така. Бизнесът не може да промени модела си на работа от днес за утре“, категоричен беше той.

Мнението му подкрепи и Ан-Мари Мартин, изпълнителен директор на Съвета на британските търговски камари в Европа, която подчерта колко важно е екипите, които водят преговорите, да разбират сложността за бизнеса.

В същото време според Фъргюс Макрейнолд, ръководител на EEF, британска организация, която представлява производителите във Великобритания, това, което трябва да се направи, е страните да съсредоточат вниманието си върху отношенията помежду си.

“Реториката с мек и твърд Brexit е изчерпана. Очаквам скоро да се разбере рамката на бъдещите взаимоотношения“, заяви той, защитавайки тезата за необходимост от преходен период, тъй като две години не са достатъчни за изясняване на новите взаимоотношения, които биха настъпили.

Съветите, които дадоха участниците в дискусията е най-накрая да спрат обсъжданията на идеи, да се погледне сериозно на проблема. „Планирайте възможно най-лошия вариант и се надявайте да се случи най-добрия“, каза Ан-Мари Мартин. Според нея моментът е подходящ ЕС да помисли за реформа – за причините за случващото се, а не само за симптомите.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че и преди референдума във Великобритания бизнесът е бил изправен пред същите предизвикателства, които го чакат и сега. „Brexit  е шанс и катализатор да преосмислим начина, по който правим бизнес“, обобщиха участниците в конференцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още