IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още преди Brexit британските домакинства губят по 600 паунда годишно

Ако Великобритания не беше поела курс към отделяне от ЕС, домакинствата щяха да имат с 2% по-висок разполагаем доход, смятат анализатори

08:44 | 01.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още преди Brexit да бъде факт британските домакинства вече изпитват негативния ефект от излизането от Европейския съюз (ЕС), пише европейското издание Politico, като се позовава на анализи на британския мозъчен тръст Национален институт за икономически и социални проучвания.

Според представените данни решението от лятото на 2016 г. вече се отразява на стандарта на живот на британците. 

Ако резултатите от референдума бяха други, то разполагаемият доход на домакинствата би бил с 2% по-висок. Днес обаче британците разполагат със средно 600 паунда по-малко годишно.

От организацията променят и прогнозите си за развитието на британската икономика в посока надолу през следващата година и очакват забавяне на ръста до 1,5%. Една от причините е бавните преговори между Лондон и Брюксел за "развода".

В средносрочен план ще има свиване на ръста, което от една страна също директно е свързано с решението на британците да излязат от общността, но от друга се базира на прогнозата за намаляването на продуктивността на служителите в страната.

Икономическата прогноза на мозъчния тръст сочи още, че инфлацията ще се ускори до 3,2% до края на тази година, а Английската централна банка ще увеличи лихвите с 25 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още