IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бюджетен излишък за юли стигна 18-годишно дъно

Подобрението се дължи на силните сезонни входящи потоци от данъка върху печалбата

14:21 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания отчете най-големия си бюджетен излишък за месец юли от 18 години насам във вторник, давайки на финансовия министър Филип Хамънд допълнително пространство за маневри, докато се намира под натиск да разхлаби разходите по-късно тази година.

Излишъкът, в който не се включват държавно контролираните банки, възлиза на 2,0 млрд. паунда (2,6 млрд. долара), което е над двойно повече от данните за юли миналата година и доста над медианната прогноза за 1,1 млрд. паунда в анкета на Ройтерс сред икономисти, показаха официалните данни.

"Британската лира се търгува с повишение от 0,2% спрямо долара, след като бяха оповестени данните", коментира пазарният анализатор Сандра Килхоф от Bloomberg Лондон в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Тя отдава по-силните данни на увеличение на данъчните постъпления.  

Подобрението се дължи на силните сезонни входящи потоци от данъка върху печалбата. Така дефицитът за първите четири месеца на финансовата година спада до 12,8 млрд. паунда, което е с 40% по-малко спрямо същия период на миналата година, коментира Ройтерс.

Макар че част от по-доброто представяне се дължи на еднократни ефекти, например времето на плащанията към Европейския съюз, според икономистите стабилният спад на дефицита ще помогне на Хамънд да балансира призивите за повече бюджетни разходи през ноември с ангажимента си да продължи облекчаването на публичните финанси.

След години на съкращения в реално изражение на много публични услуги, които разгневиха голяма част от избирателите, министър-председателят Тереза Мей вече обяви разхлабване на хватката на правителството върху заплащането в публичния сектор и заделянето повече пари за здравеопазване.

Бюджетният дефицит на Великобритания през миналата година възлизаше на 1,9% от брутния вътрешен продукт, което е най-ниското му ниво от 2001/02 финансова година и с над 10% по-малко спрямо 2009/10 г.

Хамънд ще има пространство да разхлаби разходите, докато в същото време изпълнява фискалните си цели за следващите две години, коментира икономистът на Pantheon Macroeconomics Самюел Томс.

Изправен пред натиск от собствените си колеги в парламента, за да се засили позицията на партията в социологическите проучвания, и политическия императив да се покаже, че икономиката ще просперира след напускането на ЕС през март 2019 г., очакваме финансовият министър да използва това пространство, за да взима повече заеми“, казва Томс.

Но с вече планираните допълнителни средства за здравеопазване, мащабът на намаляването на данъците е ограничено, допълва той.

Публичните финанси на Великобритания устояха на шока от вота за Brexit през 2016 г., защото икономиката отслабна по-малко от очакванията.

Приходите от данъка върху доходите и данък добавена стойност са се увеличили с 6% през първите четири месеца от финансовата година, докато тези от корпоративния данък – с 2%.

Държавните разходи, без инвестициите, са се повишили само с 1%.

Данните от днес показаха още, че дългът, без банките от публичния сектор и влиянието на стимулиращата програма на Английската централна банка, възлиза на 1,585 трлн. паунда, или 75,2% от БВП, през юли, което е най-ниското съотношение на дълг спрямо икономическо производство от август 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още