Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е на предпоследно място в ЕС в областта на иновациите

Според нов доклад на ЕК на последно място е Румъния, като двете страни са единствените в рамките на съюза, определяни като скромни иноватори

България е на предпоследно място в ЕС в областта на иновациите

Снимка: Архив Ройтерс

България е на предпоследно място в областта на иновациите в Европейския съюз, сочи последното издание на Европейския сравнителен анализ на иновациите 2017, който бе публикуван днес от Европейската комисия.

На последно място в класацията е Румъния, като двете страни са единствените в рамките на ЕС, които са определяни като скромни иноватори с представяне под средното за съюза. За България представянето е на ниво от 47% от средното за Европа.

Може би още по-негативното е, че макар представянето на ЕС като цяло да се е подобрило с 2,0% за периода 2010-2016 г., то за България подобрението е едва 0,1%, което би означавало, че за шест години страната не е постигнала много положителни резултати в областта. Реално обаче през 2012 г. се е наблюдавало сериозен спад в представянето, което е започнало да се възстановява през последните години.

Анализът разглежда резултатите на всяка страна по няколко индекса, включително човешки ресурси, финанси и подкрепа, влияние на продажбите и др. Макар че по някои от тях България все пак отбелязва напредък, той е доста по-слаб в сравнение с останалите страни от ЕС.

Още по темата

Най-силно е представянето на България по отношение на интелектуалните активи, като в това число се включват патенти за търговски марки, за дизайн и др. По този показател страната отчита повишение от 50,7% от средното за ЕС до 99,2%, или разлика от 48,5 пункта, като в това отношение дори се нареждаме в категорията силни иноватори.

Силна промяна има и при човешките ресурси – с 38,1 пункта нагоре до 71,8%, като се отчита сериозен ръст на броя лица, придобили докторска степен, както и по-добри резулати при ученето през целия живот. Положителни изменения се виждат и в средата, която е станала малко по-благоприятна към създаването на иновации, както и във влиянието върху заетостта.

Най-слабо представяне обаче България има по изключително ключов показател – финанси и подкрепа, в който се включват разходите за проучвания и развитие в публичния сектор и разходите за рисков капитал. Макар че като цяло в ЕС се наблюдава спад на представянето по този индикатор от 16,3% в шестгодишния период, в България този процент е значително по-висок.

През 2010 г. нивото на този индикатор е било на 59,4% от средното за ЕС, с което страната е била част от страните умерени иноватори. През 2016 г. обаче представянето на България е едва на 16,1% от средното за ЕС, което представлява промяна надолу от над 43 пункта и с което се оказва на дъното на класацията по този показател.

Също слаби са и резултатите на страната по отношение на иновациите в малките и средни предприятия, включващи иновации на продукти и процеси, както и на нововъведения.

И все пак положителното е, че макар инвестициите на дружествата да отчитат лек спад – 7,4 пункта, разходите за проучвания и развитие в бизнес сектора, които са част от същия показател, се увеличават. Нивото им в България е на 57,9% от средното за съюза с повишение от над 47 пункта.

Като цяло резултатите в областта на иновациите са се подобрили в 15 страни, въпреки че сред тези държави членки съществуват големи разлики. Лидер по иновации остава Швеция (143,6% от средното за ЕС), а Литва, Малта, Холандия, Австрия и Обединеното кралство са най-бързо развиващите се държави членки в тази област. В глобален мащаб ЕС постепенно настига Канада и САЩ, но Южна Корея и Япония все още заемат първите места. Сред международните конкуренти Китай показва най-бърз напредък.

Промишлеността на ЕС продължава да въвежда иновации, но ние все още изоставаме от редица световни лидери в областта на иновациите“, заяви Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП. „В епохата на глобализацията и бързите промени в областта на технологиите иновациите са все така от същностно значение за осигуряване на основа за благоденствието на нашите граждани и на европейската икономика в по-широк аспект. Инициативата на Комисията „За подкрепа на стартиращите и разрастващите се предприятия“ и „Новата европейска програма за умения“ целят по-натататъшно подобряване на средата за развитие на иновациите“.

По отношение на отделните показатели най-добре в сферата на човешки ресурси и благоприятната за иновации среда се представя Дания. Финландия постига най-добри резултати във финансирането и подкрепата, а Германия – в инвестициите в дружествата. Люксембург е лидер по отношение на привлекателните научноизследователски системи и интелектуалните активи, а Ирландия – по иновациите в МСП и въздействието върху заетостта.

По статията работиха: автор Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 години
И после,що била ниска производителността на труда.....

Още от Европа
"Нафтогаз Украйна": Германия получава преимущество със "Северен поток 2"