Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България очаква срещата между Тръмп и Путин да помогне за сирийския конфликт

Двамата президенти са достатъчно силни, за да вземат решения, смята българският премиер Бойко Борисов

България очаква срещата между Тръмп и Путин да помогне за сирийския конфликт

Владимир Путин (вляво) и Доналд Тръмп. Колаж: Ройтерс

Предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки е една от най-дискутираните теми от руските всекидневници днес, пише БТА.

В. "Известия" се е обърнал към българския премиер Бойко Борисов с въпрос за очакванията му от предстоящата среща на върха между лидерите на Русия и САЩ. България свързва големи надежди с тази среща, отговаря Борисов и подчертава, че (срещата) може да помогне за решението на конфликта в Сирия и, като следствие от това, за уреждане на проблема с бежанците и незаконните мигранти в Европа.

Още по темата
"Аз наистина смятам, че предстоящата среща на президентите Путин и Тръмп ще помогне да се намерят начини за уреждане на сирийския въпрос, което би могло да спре неконтролирания бежански поток. Неотдавна ние се убедихме, че преговори може да се водят даже със Северна Корея. Мисля, че двамата президенти са достатъчно силни, за да вземат решения, които да спасят живота, съдбите и цели поколения", посочва Борисов.

Българският премиер отбелязва още, че би бил  много радостен, ако в рамките на Европейския съюз би могло да се организира среща за уреждане на въпросите в двустранните отношения с Русия.

"Известия" публикува и статия на Андрей Бистрицки, председател на Фонда за развитие и подкрепа на дискусионния клуб "Валдай", според когото датата на срещата Путин-Тръмп - 16 юли - е избрана не случайно. Най-вече за това, че много от най-съществените противоречия в съвременния свят отчаяно се нуждаят от решение и прекият диалог между Москва и Вашингтон би могъл да се окаже твърде полезен.

Поради много причини Русия успя да заеме в днешния свят достатъчно уникално положение. Без нея е трудно да се построи що-годе устойчива конфигурация на съвременния свят. И за САЩ като един от водещите играчи е доста изгодно, намирайки съгласие с Русия, да изградят важен елемент от конструкцията на новия международен ред, пише Бистрицки.

Авторът смята, че не е случайно и това, че срещата ще се състои след твърде важната среща на върха на НАТО и след тежките дебати в Евросъюза по проблемите на миграцията. На последната среща на високо равнище на Г-7 Тръмп (впрочем, не за първи път) отбеляза ползата от връщането на Русия в тази група. И макар изказването му да не предизвика бурни овации, реакцията на него ясно показа отсъствието на единство сред страните от Г-7 по въпроса. И Тръмп логично предположи, че би било по-просто противоречията да се обсъждат пряко с Русия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Борис Джонсън ще бъде следващият премиер на Великобритания