IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите и румънците си намират бързо работа в Германия

Над 28 на сто от имигриралите българи получават средства по програмата за социално подпомагане на безработни

13:08 | 05.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Актуално изследване на пазара на труда в Германия напълно разбива митовете, че българите и румънците намират трудно работа в страната.

Повечето от имигриралите във Федералната република граждани на двете най-бедни страни в ЕС намират бързо работно място в Германия. През август например 64% от живеещите там трудоспособни граждани на двете държави работят, а този дял продължава да расте, установява проучване на Института за изследвания на трудовия пазар и заетостта към германската Федерална агенция по заетостта (IAB), цитирано от икономическата телевизия N-TV.

Ако към тях се добавят и самонаетите и сезонните работници, близо 80% от българите и румънците в Германия получават доходи по трудови правоотношения. Безработните сред българите и румънците са едва 9,6%, показва още изследването. Според данните на института през август общо 637 хил. граждани на двете страни живеят в Германия - с 12 хил. повече на годишна база. 

Но монетата си има и тъмна страна. Изследователите на IAB изказват опасения за растящия от месеци брой на ползвателите на подкрепа по програмата за социално подпомагане на безработни Hartz IV.

През юни общо 105 хил. българи и румънци са получавали пари по програмата Hartz IV, което прави 17,1% от всички живеещи граждани на двете страни в Германия - доста над средното ниво за местните жители, но и над нивото на всички чужденци.

Високият дял е за сметка преди всичко на българските имигранти. От тях вече 28,2 на сто получават средства по програмата. Много от тях обаче просто подобряват ниските си доходи с постъпленията от Hartz IV. 

В началото на 2014 г. пред работната сила от двете южноевропейски страни паднаха и последните бариери на трудовия пазар в Германия. Тогава критици на решението предупредиха, че може да се стигне до истински щурм от двете страни, но тези опасения не се оправдаха. За тази година от IAB очакват 130 хил. до 150 хил. мигранти от двете държави.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
mapto
преди 8 години
Оказа се, че родните хранутеници са най-големите хранутеници... и със сигурност на 28% от българите в Германия не са от малцинствата. Просто българите мразят ***, защото в тях виждат своето отражение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още