Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Българите се тревожат за икономиката на фона на пандемията

82% виждат много тежки проблеми за икономиката, притеснени са и от растящите цени

Българите се тревожат за икономиката на фона на пандемията

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката, безработицата и здравеопазването са икономическите области, които тревожат в най-голяма степен европейските граждани в месеците след пандемията от COVID, показва последното проучване на Евробарометър.

35% от гражданите на общността посочват, че най-сериозен проблем за тях в момента е икономическото състояние, което е увеличение от 16 пункта спрямо проучването през 2019 година.

От данните за България е видно, че именно икономическите проблеми тревожат най-много българите - за 43% от българите развитието на икономиката е най-сериозният проблем в момента, следван от ръста на цените (37%) и безработицата (28%). Причината е лесно обяснима - проучване на Kantar, представено преди дни, показа, че 53% от българите съобщават за отражение на COVID върху доходите им, което е най-високият дял в целия ЕС.

В условията на пандемия сънародниците ни се притесняват и за здравеопазването (32%).

От данните е видно, че 82% от българите смятат, че икономиката на страната ни е в много лошо състояние. За сравнение, средно 64% от гражданите в ЕС виждат толкова тежки проблеми за развитието на националната икономика.

Още по темата

Негативните настроения обаче не са толкова голяма изненада за България - спрямо аналогичното проучване през 2019 година увеличението е от 8 пункта, докато средното за ЕС увеличение е от 14 пункта.

Проблемите на национално ниво се пренасят и в личните бюджети и 53% от българските участници в проучването сочат, че финансовата ситуация в домакинството им е много лоша. Същото заявяват само 28% от гражданите на ЕС, където средно 70% от респондентите заявяват, че като цяло финансите в домакинството са в добро състояние.
40% от българите, спрямо 24% от европейците, оценяват като много лоша ситуацията с работните места.

По отношение на очакванията за следващите 12 месеца българите изглеждат малко по-оптимистични от средния европеец. 43% очакват влошаване на икономиката на държавата, докато същото се отнася до 49% от европейците. Подобна е картината и по отношение на заетостта - 40% от българите и 47% от европейците като цяло очакват влошаване на ситуацията за тях лично.

Българите нямат ясно изразено мнение за икономическото състояние на ЕС като цяло - според 23% през следващите 12 месеца ситуацията ще се подобри, а 24% - смятат точно обратното. Прави впечатление високият процент на хората, които не могат да преценят какво ще случи в ЕС през следващата година - 25 на сто.

Като цяло европейците не са оптимисти за икономическата обстановка в ЕС и 42% очакват влошаване.

На фона на притесненията за икономиката на заден план остава миграцията -  тя е основен проблем за ЕС спрямо 23% от участващите в проучването, което е спад от 13 пункта до най-ниското ниво от 2014 година. За българите обаче този проблем си остава един от най-съществените за общността и 33% го посочват като такъв.

Българите имат по-голямо доверие в ЕС, отколкото в националното правителство и парламент, показва още проучването на Евробарометър. Ситуацията, макар и в не толкова голяма степен, е същата като цяло в общността, но има ръст по отношение на доверието в националните органи на властта.

Доверието на българите в националното правителство достига 19%, спрямо 40% в останалите европейски държави, където има ръст на този показател от 6 пункта, а в парламента - едва 13%, спрямо 36% в ЕС (ръст от 2 пункта). На този фон доверието в европейските институции е съответно 48% за българите и 43% за средния европеец.

Най-високо е доверието в ЕС като цяло в Ирландия (73%), Дания (63%) и Литва (59%). На обратния полюс са Италия (28%), Франция (30%) и Гърция (32%).

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ха! Някой работи усилено по бота Иван Митев. Вече дава и теоретично решение на проблема. Явно програмистите са се вслушали в мнението на околните.
1
 
0
 
1
преди 1 месец
В Република България същественият причинител за щети е неправилното емитиране на лева. Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на централната банка.
Обществеността е с реално мълчаливо съгласие за наличие на грешката на централната банка.
Вариантите са два:
Първи: При запазена грешка на централната банка – щетите се увеличават. Дори да няма пандемията COVID-19, правителството е с подсигуряван политически провал.
Втори: За устойчиво спасение от български щети е необходимо подобрено емитиране на лева.

Същественият обществен проблем е грешката на централната банка.
Защо мнозина са мълчаливи за вредната за всеки грешка на централната банка?

Още от Европа
Европейските борси останаха почти на нивата си от сряда след вяла сесия