IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Червена“ степен за авиацията в района на исландския вулкан Бардарбунга

Засега не е засечено наличие на вулканична пепел, но се предвижда да бъде направен оглед от въздуха по-късно

12:20 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-близките постройки до вулкана се намират на 20 км от него. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-близките постройки до вулкана се намират на 20 км от него. Снимка: Ройтерс

Исландската метеорологична служба Icelandic Met Office повиши до „червена“ степента на тревога за авиацията в близост до вулкана Бардарбунга, след като тази нощ започна изригване, съобщи BBC.

Учените от службата, която следи вулканичната активност в страната, са отчели изригване от разлом с дължина 1 км, започнало на север от ледника Ватнайекютъл.

Отделът за гражданска защита съобщава, че исландските служби за контрол на въздушния трафик са затворили въздушното пространство над изригването до височина от 5000 фута (1500 метра).

Вулканът беше разтърсен напоследък от няколко труса.

Изригването е станало в район, който е част от системата на Бардарбунга.

„Учени, които работят близо до изригването, следят събитието от безопасно разстояние“, пише в изявлението на метеорологичната служба.

„Icelandic Met Office повиши степента на тревога за авиацията над мястото на изригването на „червена“, се посочва в него.

От службата допълват, че засега не е засечено наличие на вулканична пепел, но се предвижда да бъде направен оглед от въздуха по-късно.

Досега метеорологичната служба поддържаше предупредителната степен за авиацията – която следи потенциалната заплаха от вулканична активност за въздухоплаването – на „оранжева“, втората най-висока.

Бардарбунга е част от голяма вулканична система, скрита под лед с дебелина 500 метра в централна Исландия. Вулканът е изригнал за последно през 1910 г.

Засега заплахата за хората е минимална. Районът, в който се намира вулканът, е обширен, но практически ненаселен. Той беше затворен за посещение още миналата седмица.

Изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл през 2010 г. изхвърли много пепел във въздуха, който смути въздухоплаването в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още