IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank свива още повече руския си бизнес

Базираната във Франкфурт банка е намалила експозицията си към руски банки, а печалбата се оказа малко по-висока от досега очакваното

14:39 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Imke Lass/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Imke Lass/Bloomberg

Commerzbank допълнително ограничава дейността си в Русия заради нападението ѝ над Украйна. От началото на войната в средата на февруари експозицията ѝ към Русия вече е намаляла с 36% до 1,2 млрд. евро, обяви втората по големина банка в Германия в четвъртък.

„Ще продължим да намаляваме експозицията си", заяви главният изпълнителен директор Манфред Кноф. В средата на март институцията все още определяше максималния размер на експозицията на 1,3 млрд. евро. След началото на войната Commerzbank спира да развива нов бизнес с Русия, но продължава да работи за съществуващи германски и международни клиенти.

От началото на войната банката значително намалява бизнес отношенията си с руски банки. Тук ангажиментът спада от 528 млн. на 78 млн. евро. Останалата част от дейността се състои от заеми за компании (580 млн. евро), държавни облигации (137 млн. евро) и предварително финансиране на износа (396 млн. евро).

По-голямата част от руската експозиция е със срок под една година и е добре защитена, обясни банката. Освен това дъщерното дружество Commerzbank Eurasija държи в руската централна банка и клирингова къща рубли на стойност около 300 млн. евро.

Заради последиците от войната в Украйна през първото тримесечие Commerzbank заделя значително повече средства за предстоящи просрочия на кредити. Въпреки това, тъй като кредиторът значително увеличи приходите си и успоредно с това намали разходите си, през първото тримесечие печалбата се увеличи повече от два пъти до 298 млн. евро.

По този начин Commerzbank постигна дори по-добри резултати, отколкото беше обявила при представянето на предварителните си данни в края на април. По това време банката обяви печалба от 284 млн. евро. Причината за отклонението е, че сега банката очаква малко по-ниски данъчни плащания, отколкото преди две седмици.

Банката губи 67 хил. частни клиенти

Заради войната в Украйна провизиите за риск се увеличиха повече от три пъти през първото тримесечие до 464 млн. евро. Наред с другото, причината за това е еднократна провизия в размер на 334 млн. евро във връзка с Русия, обяснява банката. „Освен това се наблюдаваше влошаване на кредитоспособността на различни клиенти", признава Commerzbank. От друга страна, банката частично отмени еднократна провизия за риск, която беше направила поради последиците от кризата заради пандемията.

„Успяхме да поемем повече от предвидимите тежести, произтичащи от руско-украинската война", заяви главният финансов директор Бетина Орлоп. „Това показва колко стабилен и устойчив е бизнесът на нашите клиенти в тези трудни времена“, допълва тя.

За нарастването на приходите допринесе и полското дъщерно дружество M-Bank, което увеличи нетните си лихвени доходи с 86% благодарение на повишаването на основните лихвени проценти в Полша. По този начин тя успя да се справи с провизиите за допълнителен риск в размер на 41 млн. евро, дължащи се на спора за обработката на кредити в швейцарски франкове.

В Commerzbank оживеното кредитиране, например за строителство и покупка на недвижими имоти, и увеличаването на таксите за попечителство на високи депозити са сред важните причини за нарастващите приходи.

През първото тримесечие оперативната печалба на подразделението за частни клиенти нарасна с 60% до 403 млн. евро - главно благодарение на тласъка от M-Bank. Въпреки това броят на клиентите в Германия е намалял с 67 хил., което означава, че загубата на клиенти и приходи все пак е по-ниска от първоначално очакваната от банката поради премахването на 340 клона.

Ангажимент за първи дивидент от 2018 г. насам

През първото тримесечие подразделението за корпоративно банкиране увеличи приходите си с 12%. Въпреки това, поради значителното увеличение на провизиите за рискове в резултат на войната в Украйна, подразделението генерира оперативна загуба от 7 млн. евро.

Главният изпълнителен директор Кноф се подготвя за нарастващ брой фалити на компании в Германия, дължащи се на войната, нарушените вериги за доставки и високата инфлация. Въпреки това Commerzbank се придържа към целите си за текущата година.

„Добрият старт на годината потвърждава очакванията ни, че през 2022 г. ще постигнем консолидиран резултат от над 1 млрд. евро", каза Кноф. Той добави, че банката остава твърдо решена да изплати дивидент за текущата финансова година за първи път от 2018 г. насам. „Силната ни капиталова база ни дава необходимата свобода за това“.

В края на март съотношението на базовия собствен капитал от първи ред спадна минимално до 13,5%. Въпреки това той все още е значително над минималното изискване от 9,4%, определено от банковия надзор.

Кноф е начело на Commerzbank от началото на миналата година и наложи на банката курс на строги икономии. До 2024 г. той планира да съкрати 10 000 работни места на пълен работен ден и да постигне възвръщаемост на собствения капитал (RoTE) от над 7%. Понастоящем банката все още е далеч от тази цел. През първото тримесечие възвръщаемостта на собствения капитал е едва 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още