IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank и Commerzbank губят пореден важен инвеститор

Morgan Stanley предложи на пазара два пакета от акции на двете германски банки, всеки от които за над 5% от книжата им, продавач е Blackrock или Capital Group

09:19 | 12.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Двете най-големи германски частни банки Deutsche Bank и Commerzbank губят още един голям инвеститор след американския хедж фонд Cerberus. В понеделник вечерта инвестиционната банка Morgan Stanley предложи на пазара два пакета от акции на двете големи германски банки, всеки от които за над 5% от книжата им, от един и същ инвеститор. Очаква се те да му донесат общо 1,75 милиарда евро. Упълномощената банка не посочва името на продавача, предава Ройтерс.

Въпреки това само американските инвестиционни гиганта Blackrock и Capital Group са съобщили за пакети от акции в Deutsche Bank и Commerzbank в такъв размер. Говорителката на базираната в Лос Анджелис Capital Group, която стои зад фонда EuroPacific Growth Fund на стойност 165 млрд. долара, не пожела да коментира този въпрос. По данни на Refinitiv за последно тя е притежавала 5,8% от Deutsche Bank и 5,3% от Commerzbank. Двете банки също не са пожелали да коментират пласирането. 

Blackrock държи дялове в германски компании, вложени предимно в борсово търгувани индексни фондове (ETF), които следват един от основните борсови индекси. Според упълномощената банка 116 млн. акции на Deutsche Bank трябва да бъдат продадени на цена от поне 10,98 евро, което е с почти осем процента по-малко от цената на затваряне на Xetra в понеделник. 72,5 млн. акции на Commerzbank ще бъдат пласирани на цена от 6,55 евро всяка, което е с 6% под цената на затваряне. И двете акции бяха подложени на натиск по време на късната търговия във Франкфурт. Deutsche Bank загуби 5,6%, а Commerzbank - 3,9% от стойностите си.

Capital Group е един от най-големите инвеститори в света с активи под управление за почти 2 трлн. долара. През ноември той увеличи дела си в Deutsche Bank на повече от 5%. От октомври 2020 г. компанията държи също толкова голям дял в Commerzbank.

В началото на годината хедж фондът Cerberus продаде голяма част от пакетите си акции на Deutsche и Commerzbank и сега притежава по-малко от 3% от двете банки. Според вътрешни източници Cerberus е заложила на банково сливане - залог, който не се осъществи. Въпреки многото спекулации така и не се стигна до голямото сливане между двете банки, нито до сливане с чуждестранна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още