IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Lufthansa e изправена пред поредната стачка на пилоти

Летците на нискобюджетното подразделение Germanwings ще блокират 116 полета в петък след провал на преговорите между синдикати и работодатели

20:58 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deutsche Lufthansa e изправена пред поредната стачка на пилоти

Стачката на пилотите на нискобюджетното подразделение на Deutsche Lufthansa AG – Germanwings, насрочена за петък (28 август), изглежда неизбежна, след като разговорите със синдикатите относно придобивките при пенсиониране не доведоха до желан резултат, предава MarketWatch.

„Разочаровани сме, че не можем да предотвратим стачката, но постигането на споразумение само за един ден е далеч от реалността поради комплексни проблеми, свързани с придобивките при пенсиониране“, коментира директорът „Човешки ресурси и правни въпроси“ в Lufthansa Бетина Фолкенс.

Синдикатът на пилотите - Vereinigung Cockpit, обяви, че стачка няма да има, ако след преговорите бъде постигнато споразумение. Стачката ще засегне полетите на Germanwings между 6 сутринта и обяд местно време в петък.

От нискотарифното поделение предупреждават, че могат да отменят 116 полета от общо 164, насрочени за последния работен ден от седмицата. Ако това се случи, ще бъдат засегнати поне 15 000 души и най-вече вътрешните полети. От компанията уверяват, че е изготвен алтернативен план за полетите.

Авиокомпанията лети от Берлин, Щутгарт, Кьолн, Хамбург, Дортмунд, Дюселдорф и Хановер.

В центъра на диспута попадат ползите за пилотите при пенсиониране, произтичащи от промените в пенсионната възраст. Съгласно сегашните правила, пилотите могат да се пенсионират на 55-годишна възраст и да получават 60% от размера на работната си заплата.

Наскоро Европейският съюз промени правилата за лицензиране на пилотите, като им позволи да летят до 65-годишна възраст. От Lufthansa заявяват, че заради промяната ползите от ранното пенсиониране отпадат. Но начинът, по който ще бъдат променени правилата на авиокомпанията, зависи от резултата от преговорите между Lufthansa и Vereinigung Cockpit.

Стачката ще бъде четвъртата за тази година и ще се отрази на германската авиокомпания, която вече трябваше да понижи очакванията си за годишната оперативна печалба заради загубите, причинени от протестите на пилотите, охраната и наземния персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още