IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските авиокомпании ще пострадат, ако Русия забрани полетите над Сибир

Полетите между Европа и Япония, северозападната част на Китай и Южна Корея са изложени на най-голям риск

22:31 | 07.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските авиокомпании ще пострадат, ако Русия забрани полетите над Сибир

Авиокомпаниите Air France-KLM Group и Deutsche Lufthansa AG биха пострадали най-много от ограниченията за полети над Сибир, които Русия обмисля да наложи в отговор на санкциите на Запада, пише Bloomberg.

Около половината от всичките 1 600 полета, обслужвани общо от 39 превозвача, над региона, разположен източно от Урал, се извършват от 14 европейски авиокомпании, сочат данни на услугата за следене на полети Flightradar24, с които информационната агенция разполага.

Полетите между Европа и Япония, северозападната част на Китай и Южна Корея са изложени на най-голям риск. Миналата седмица Air France-KLM извърши 249 полета над Сибир, включвайки дестинации от Париж до Пекин, Шанхай и Вухан в Китай. От своя страна Lufthansa и поделенията на компанията в Австрия и Швейцария осъществиха 220 полета.

Между 29 юли и 6 август полетите на British Airways през Сибир са били 93 и са били за дестинации от Лондон за Токио, Сеул и Хонконг. По-малката авиокомпания Finnair Oyj е провела 115 полета през периода.

Руските власти обмислят три възможни мерки – забрана на украински авиокомпании да летят до Азия през Русия, забрана за чартърни полети и удължаване на транзитните маршрути през Сибир за авиокомпании от ЕС с редовни полети. Целта на санкциите е да понижи конкурентоспособността на европейските авиопревозвачи, коментират пред Bloomberg две лица, пожелали анонимност.

За авиокомпаниите от ЕС една продължителна забрана за достъп до въздушното пространство над Сибир би ги принудила да правят допълнителни престои. Това би довело до по-високи тарифи, които да покрият нарасналите разходи за гориво, коментира пред агенцията Даниел Фрайдензон от Университета по авиация във Флорида.

Превозвачите биха могли да преместят обслужването си на юг в Китай, Монголия или Казахстан, където редица компании пренасочват самолетите си, за да избегнат източна Украйна. Въздушното пространство там беше затворено след злополуката с полет MH17 на Малайзийските авиолинии.

Ефектът от евентуални руски санкции за авиокомпаниите от ЕС може да се разпространи върху превозвачите в Азия. За някои компании това би означавало повече клиенти, след като конкуренцията от Европа може да отслабне.

„Русия също може да пострада, ако ЕС реши да затвори въздушното си пространство за Аерофлот и други руски компании“, заявява анализаторът в Barclays Оливър Слет. „Това е малко вероятно да се случи, тъй като последиците биха били по-страшни за руската икономика. Руските полети, които пресичат ЕС, са повече от пътуванията на европейските превозвачи през Сибир.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Аерофлот е един, западните са много. Така е на война - дават се жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още