Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Джонсън напуска преговорите с ЕС през юни, ако не получи, каквото иска

През юни ще бъде направена оценка на напредъка и ако не се върви към сделка като тази с Канада, Великобритания ще прекрати диалога

Джонсън напуска преговорите с ЕС през юни, ако не получи, каквото иска

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще напусне преговорите за търговско споразумение с Европейския съюз през юни, ако не е ясно, че ще получи желаната сделка по подобие на тази с Канада.

Преговорната позиция на Великобритания за следващия етап от процеса по Brexit, публикувана в четвъртък, до голяма степен съвпада с тази на ЕС от вторник. Основната разлика е в това колко близо Великобритания трябва да остане до регулациите на блока, как сделката ще бъде структурирана и управлявана и какъв ще бъде регламентът за риболов в британски води, съобщава Bloomberg.

„Това е визия за отношения, основаваща се на приятелско сътрудничество между суверенно равни“ партньори, посочват властите в Лондон. „Правителството няма да преговаря по каквито и да е било уговорки, при които Великобритания няма контрол върху законите и политическия си живот“, се казва още в текста.

Още по темата

Обединеното кралство настоява общата рамка на споразумението да бъде ясна до юни, така че до септември споразумението да бъде финализирано. През шестия месец от годината Великобритания ще направи оценка дали преговорите ще могат да постигнат успех и след това ще прецени дали да ги продължи, или да се фокусира изцяло върху подготовката за излизане от регулаторната орбита на ЕС без сделка на 31 декември.

Новината доведе до поевтиняване на паунда спрямо долара. Минути след 14 ч. лирата се разменя при цена от 1,2866 долара, което е спад от 0,3%.

„Искаме най-добрите възможно търговски отношения с ЕС, но в желанието да постигнем сделка няма да спазарим суверенитета си“, заяви министърът по политиките на кабинета Майкъл Гоув пред Камарата на общините в четвъртък.

Двата документа от Брюксел и Лондон показват къде ще бъдат повдигнати най-разпалените спорове след официалното начало на преговорите в понеделник. Според ЕС предвид размера и близостта на Великобритания до блока автоматичното въвеждане на еквивалентно на това с Канада споразумение е неразумно. От своя страна Лондон настоява, че размерът и близостта не е задължително да са фактор в търговските отношения.

„Географията не е причина за пренебрегване на демокрацията“, каза още Гоув пред парламента. От ЕС от своя страна посочват, че ще се опитват да сключат сделка до последния възможен момент.

Друг нещо, което може да предизвика напрежение между Великобритания и ЕС е нежелението на Острова европейските институции, в това число и Европейският съд, да имат юрисдикция на негова територия. За блока това е промяна от обещанието на Лондон, заложено в политическата декларация част от споразумението за Brexit. Великобритания иска правото да има свои собствени политики върху субсидиите и данъчното облагане, както и да може да отхвърля юрисдикцията на Европейския съд.

Публикуваният днес документ за преговорната позиция на Великобритания показва, че по отношение на финансовите услуги страната не се опитва да постигне по-близки взаимоотношения. Лондон обаче настоява за гаранции в случай, че ЕС внезапно оттегли правото на британските финансови фирми да търгуват с блока.

ЕС отдавна казва, че ще предостави ограничен достъп на британските инвеститори до финансовите си пазарите след Brexit чрез така наречената система за еквивалентност. В тази рамка чуждестранните финансови компании могат да получат достъп до борсите в ЕС, само ако ръководителите на блока смятат, че правилата за достъп са достатъчно строги в държавата по произход на компаниите, посочва Bloomberg.

Недостатък на системата, в очите на много британски компании, е, че тя обхваща само ограничени части от финансовата индустрия и достъпът може да бъде отменян в кратки срокове.

Обединеното кралство призова за по-структуриран процес за установяване на еквивалентността, твърдейки, че това „би улеснило създаването на трайно доверие, което е в основата на търговията с финансови инструменти“.

Този вид гаранция от ЕС може да не бъде спечелена лесно. При одобрението на мандата си за преговори през тази седмица, блокът заяви, че макар от решаваща важност да са консултациите между двете страни, регулаторната и надзорната автономия на ЕС трябва да бъде запазена - сигнал, че блокът не е готов да се откаже от каквито и да било правомощия, които притежава в момента.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
5
 
5
 
17
dikens15 до: Стоян Петров
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
++++++1
Всъщност англичаните най-добре разбират, че ако нямаш контрол върху собствената си държава и нейните политики ти нямаш и държава. Да не говорим, че по този начин работиш за интересите на някой друг. Това важи за правосъдие, закони, финанси и т.н. Това, че ние плюем от една страна е разбираемо( във връзка с парите, които няма да се получат от Великобритания в бюджета на ЕС), но от друга страна, това показва колко огромна е разликата в мисленето и поведението на една макар и бивша империя и нашата държава.
4
 
2
 
16
abdul до: gmgoiko
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Естествено! То има ли разумен човек, който да не е евроскептик?
Чуствам се ограничен от ЕС и ЕК, но съм фен на валутния борд. Не съм фен на ЕЗ.
9
 
4
 
15
Стоян Петров до: gmgoiko
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
На времето имаше една капия от Несебър, който разполагаше с пари. Почивал на Майорка, напука се като мотика, сложил една пачка с купюри от по 100 марки в джоба и тръгнал из хотела. Раздал бакшиш на всеки срещнат служител. Три години след това се е носила славата на българите, като най-щедрите туристи. С две думи правиш заключения от изключения.
8
 
7
 
14
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Без да претендирам за абсолютна точност(по памет), но 2012-13 година рублата беше 32-33 за долар. След мегаломанските имперски напъни на Малкият Мук, тя отиде над 60. Така си и стои но обезценена на 100% По този начин направи зарплатките на мужицците 500 евро, а бяха над 1000. Но малкия Мук е хитър и лукав, той знае - беден народ месно се управлява.
2
 
15
 
13
gmgoiko до: abdul
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Разбира се, "ако издържи", и ти ли си от Евро скептиците? Или се чувстваш ограничен от ЕС, ЕК, Валутния борд? Може би не си разбрал ползата особено за държавица като нашата?

Още от Европа
Кадър на деня, 4 юли