Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Доходността на бундовете удари нов рекорден минимум

За пореден път протекционистичната търговска политика на американския президент Тръмп създаде несигурност на пазарите

Доходността на бундовете удари нов рекорден минимум

Снимка: Pixabay

Заплашващите изказвания на американския президент Доналд Тръмп държат финансовите пазари в напрежение. В допълнение към търговския конфликт с Китай президентът на САЩ отново подхрани конфликта с Мексико - и то в момент, в който пазарите всъщност приемат, че спорът със съседната страна бе разрешен.

Инвеститорите реагираха чрез преминаване към сравнително безопасни активи, по-специално държавни облигации на индустриализираните страни. По-голямото търсене на ценни книжа може да направи щастливи засегнатите държави: те ще финансират държавните си дефицити с подобни облигации. Ако лихвеният процент остане нисък до следващия кръг на издаването, правителството дори ще генерира печалба.

Обикновено държавите трябва да плащат на инвеститорите за тези заеми, което означава лихва като възвращаемост. Въпреки това, ако много инвеститори се сборичкат за дадени облигации, доходността намалява. Напоследък тя беше дори отрицателна в случая с германските държавни облигации. Сегашното развитие засили този парадокс: лихвеният процент по десетгодишните германски държавни облигации (бундове) достигна нов рекорден минимум от минус 0,21%. Така рекордът от 2016 г. беше леко подбит.

С други думи, ако правителството в Берлин вземе дълг от 100 евро чрез федерални облигации, то не трябва да плаща лихви по него, а вместо това в замяна дори ще получи 21 цента от кредиторите.

Как политиката на САЩ се отрази на другите пазари на държавни облигации вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Продажбите на Philips изпревариха очакванията на анализаторите