IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата в еврозоната започват да възстановяват потреблението си

Данните на Евростат показват свиване на спестяванията през лятото спрямо месеците през пролетта, прекарани от европейците в изолация

15:45 | 12.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Домакинствата в еврозоната спестяват по 17,3% от разполагаемия доход, показват предварителните данни на Евростат за третото тримесечие на 2020 година. За сравнение, през второто тримесечие домакинствата във валутния съюз на ЕС са пестили почти 25% от своя разполагаем доход.

Въпреки спада спрямо предходното тримесечие, спрямо същия период на 2019 година има ръст на спестяванията от 4,4 на сто.

Понижението е факт благодарение на възстановяване на потреблението, показват данните на статистиката. То се увеличава с почти 14% спрямо второто тримесечие. Разполагаемият доход също се увеличава, но по-слабо - в рамките на почти 4 на сто.

Спрямо второто тримесечие се увеличават инвестициите на домакинствата, показват още данните на Евростат. В периода юли - септември физическите лица са инвестирали 8,8% от разполагаемия си доход, спрямо 7,9% през второто тримесечие.

Инвестициите на бизнеса (нефинансовите корпорации) в еврозоната остават без съществена промяна - 23,3%, спрямо 23,2% от доходите през второто тримесечие на 2020 година.

Пик на инвестициите имаше през първото тримесечие на 2020 година, допълват още от статистическата служба на ЕС. Той се дължи основно на големия внос на продукти на интелектуалната собственост, посочват още от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още