IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Коронакризата ни направи спестовници

Данните на Евростат показват, че разходите на домакинствата намаляват, което води и до повече спестени пари

09:46 | 11.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Нивото на спестяванията сред домакинствата в ЕС се повишава с рекорден темп през второто тримесечие на 2020 година, показват експресни данни на Евростат. В периода април - юни спестяванията растат с 10,8 процентни пункта на годишна база. Основната причина е намаляването на разходите на домакинствата - със 17,3 п.п.

Така нетният разполагаем доход на домакинствата продължава своя спад, наблюдаван още през първото тримесечие на годината, но вече с по-бавен темп от 4,9 п.п. В основата е намаляването на приходите от работна заплата в бюджета на домакинствата (със 7,3 пункта).

Подобна е ситуацията и в еврозоната - разходите на домакинствата във валутния блок намаляват с 15,3 п.п, което води до ръст на спестяванията от 10,6 пункта. Разполагаемият доход на домакинствата в еврозоната намалява с 2,9 пункта през второто тримесечие. Приходите от заплати в страните намаляват с 5,9 пункта.

Източник: Евростат

От данните, с които разполага Евростат, най-сериозен ръст на спестяванията отчита Ирландия (22 пункта) и Испания (13,7 п.п.). Спад записва единствено Швеция, където спестяванията намаляват с 0,6 пункта на годишна база.

Данните на Евростат показват съответно намаление на разходите на домакинствата и това е най-видимо в Ирландия (почти 24 пункта) и Испания (22,8 пункта). Най-бавно намаляват разходите на домакинствата в Чехия и Дания - съответно с 4,4 и 7,7 пункта.

На този фон намалява и нормата на инвестиции на домакинствата в ЕС и еврозоната. През второто тримесечие домакинствата в ЕС спестяват 7,8 на сто от своите доходи, което е понижение от 0,8 пункта. В еврозоната спадът е от 0,9 пункта до 7,9%.

Най-сериозно се свива нормата на инвестиции в Ирландия (-2,3 пункта) и Франция (0,7 рункта). 

Още графики на деня може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още