IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на газ по "Северен поток 1" започнаха да намаляват

Транзитът на руски природен газ през Украйна обаче достига максимално договорените количества

12:06 | 18.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Доставките на руски природен газ по "Северен поток 1" намаляват в петък (18 март), сочат данните на оператора на компанията, цитирани от Ройтерс. Намаляват и потоците по "Ямал", които още от края на 2021 г. са в посока от Германия към Полша, но в същото време транзитът през Украйна за Европа се увеличава, допълва още агенцията.

Намаляването на доставките е заради по-малкото заявки, посочва още информационната агенция. Данните показват, че още в четвъртък (17 март) за кратко е имало свиване на доставките на руския природен газ през газопровода по дъното на Балтийско море.

От "Газпром" потвърдиха преди ден, че ще поддържат транзита на газ през територията на Украйна въпреки военната инвазия на Москва. Военни действия обаче се водят в райони, през които преминават газопроводите. От украинския мрежови оператор потвърдиха, че руската страна е заявила максимално договорените количества за транзита днес. В предишните два дни доставките бяха по-ниски.

В последните дни Западът търси начини за намаляване на зависимостта си от руския природен газ. САЩ вече забраниха вноса на петрол и газ от страната заради войната в Украйна. Европа обаче много трудно може да се откаже от природния газ, идващ от Русия.

Въпреки липсата на решение на ниво ЕС, много компании започнаха сами да ограничават покупките на руски изкопаеми горива както заради риска от санкции, така и заради репутационния риск, който носи в момента търговията с Русия.

Заради инвазията Берлин спря процедурата по сертифициране на "Северен поток 2". Газопроводът, който дублира трасето на "Северен поток 1", беше напълно изграден в края на 2021 г., но така и не успя да получи разрешение да влезе в търговска експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още