Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ: Пандемията ще тества устойчивостта на банките от еврозоната в бъдеще

Политическите мерки са насочени към предизвикателствата с ликвидността, но могат да възникнат рискове от преждевременно или забавено оттегляне на подкрепата

ЕЦБ: Пандемията ще тества устойчивостта на банките от еврозоната в бъдеще

Снимка: Bloomberg

Уязвимостите в корпоративния сектор се увеличават, тъй като пандемията еволюира, а това може да тества устойчивостта на банките от еврозоната в бъдеще, казва Европейската централна банка (ЕЦБ) в последния си преглед на финансовата стабилност.

Настоящата обширна политическа подкрепа помага на предприятията от еврозоната и домакинствата да се справят с последиците от пандемията, но рисковете могат да възникнат или от преждевременно прекратяване на мерките, или от продължителна подкрепа, предупреждава Европейската централна банка.

Преждевременното оттегляне на фискалната подкрепа може да забави икономическото възстановяване, превръщайки предизвикателствата на корпоративната ликвидност, наблюдавани в началото на пандемията, в проблеми с платежоспособността. Рязкото нарастване на корпоративната и държавната задлъжнялост увеличава рисковете за финансовата стабилност. 

Още по темата

„Очаква се доходността на банките да остане слаба. Провизиите са се увеличили, но изглеждат оптимистично в някои случаи, докато гаранциите и мораториумите може да са удължили времето, необходимо на слабите икономически резултати да се превърнат в загуби по заеми“, каза Луис де Гиндос, заместник-председател на ЕЦБ.

„Понастоящем правителствените схеми за подкрепа са от съществено значение, но трябва да останат насочени към икономическа подкрепа, свързана с пандемията, и да избягват да пораждат опасения за устойчивост на дълга в средносрочен план“, добави той.

За банките от еврозоната, които влязоха в пандемията с по-силни баланси, отколкото по време на световната финансова криза, преждевременният край на правителствените гаранции и мораториуми може да доведе до допълнителна вълна от загуби.

Очаква се също банките да се сблъскат с продължителен натиск върху рентабилността, включително от по-слаби перспективи за кредитиране и продължаващи структурни предизвикателства. Капиталовите буфери на банките остават удобни и трябва да останат на разположение, за да поемат загубите и да подкрепят кредитирането за продължителен период. Властите трябва да наблюдават ефективността на политиките в подкрепа на използването на буфер и да предотвратяват намаляване на задлъжнялостта, става ясно от доклада на ЕЦБ.

Отвъд пандемията е важно банките, заедно с останалата част от финансовата система, да управляват рисковете за финансовата стабилност, породени от изменението на климата, и да подкрепят прехода към по-екологична икономика, заявиха от ЕЦБ.

Според централната банка поемането на риск от небанкови организации, включително инвестиционни фондове, също увеличава тяхната уязвимост към изходящи потоци и загуби, ако корпоративните кредитни рискове се повишат съществено.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
Още по темата: Европа ЕЦБ банков сектор

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Как ще изглежда Германия след ерата „Меркел“?