IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единство - ключовата дума за ЕС след първата фаза от преговорите за Brexit

Втората фаза на преговорите ще бъде по-предизвикателна, очакват европейските лидери

16:35 | 15.12.17 г.
<p>
	Председателят на Европейския съвет Доналд Туск (вляво) и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск (вляво) и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Втората фаза на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз ще бъде по-предизвикателна от първата, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на Естония Юрий Ратас.

Туск похвали „конструктивните усилия“ на британския министър-председател Тереза Мей и усърдната работа на преговарящия екип на ЕС, включително главния преговарящ Мишел Барние.

„Що се отнася до рамката за бъдещите отношения, сега е моментът за вътрешна подготовка между ЕС27 и проучвателни контакти с Великобритания за повече яснота по визията им“, допълни Туск.

Председателят на Европейския съвет допълни, че в ЕС предстои да бъдат приети насоките по преговорите, а разговорите по бъдещите търговски отношения с Великобритания да започнат следващата година. „Вярвам, че единството в ЕС ще продължи“.

Той допълни обаче, че макар постигането на пълно споразумение до март 2019 г. да е „реалистично“, разговорите ще бъдат „драматично трудни“.

Жан-Клод Юнкер от своя страна коментира, че първият въпрос, който трябва да се реши сега, е изготвянето на реалното споразумение. Той подчерта, че има политически текст за това какво е договорено и какво предстои да бъде уточнено, допълвайки, че текстът ще бъде финализиран през следващите седмици.

„Убеден съм, че споразумението може да бъде ратифицирано до октомври 2018 г.“, допълни председателят на ЕК.

Разговорите по втората фаза на споразумението вероятно ще започнат през март 2018 г., допълни той, макар да не е ясно кога ще приключат.

Естонският премиер Юрий Ратас от своя страна коментира, че макар че Brexit да не е бил сред приоритетните теми за страната му по време на председателството на ЕС, е доволен от постигнатия напредък, благодарение на който може да се стартират преговорите по бъдещите отношения.

"Искрената ми надежда е, че ЕС27 ще може да покаже единството си и по други теми“, допълни той.

Междувременно, на отделна пресконференция съвместно с френския президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението да се продължи напред с втора фаза представлява „изключително значителен напредък“, предава The Guardian.

„Сега може и да се втурваме към втора фаза, но очевидно тя ще бъде дори по-трудна част от преговорите, отколкото тази досега“, каза тя. „Добрата новина е, че всички 27 страни членки досега положиха невероятни усилия, бяха единни и съм много оптимистично настроена, че ще продължим напред в същия дух“.

Еманюел Макрон се съгласи с думите на Меркел, добавяйки: „Успяхме да запазим единството на 27-те, цялостта на единния пазар, в съответствие с нашите правила. В бъдеще ще направим каквото е нужно, за да постигнем същото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още