Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Една трета от използваното готварско олио в Европа вероятно е фалшиво

Системата за сертифициране на устойчивостта на биогоривата на ЕС не е напълно надеждна, се посочва в доклад на Европейската сметна палата

Една трета от използваното готварско олио в Европа вероятно е фалшиво

Снимка: Ройтерс

Около една трета от използваното готварско олио (UCO – Used Cooking Oil) в Европа, вероятно е фалшиво, предаде източник от индустрията за биогорива пред Euractiv, предупреждавайки Брюксел да „помисли отново“ за начина, по който се следи цялата верига на доставки.

„Това е така, защото приблизително 70 страни, които доставят UCO (масла и мазнини, класифицирани от Европейския каталог за отпадъци като общински отпадъци се използват за готвене в хранително-вкусовата промишленост, ресторантите, заведенията за бързо хранене и на потребителско ниво, както и от домакинствата - бел.ред.) нямат капацитета да събират, обработват, сертифицират и изнасят почти 3,5 млрд. литра, които ще бъдат консумирани през 2019 г.“, посочва източникът, добавяйки: „Особено когато става ясно, че много страни извън ЕС също се нуждаят от повече от олиото на своите пазари“. 

Още по темата

Съгласно преразгледаната директива за възобновяема енергия, UCO се отчита двойно. На теория, това значи, например, че ако консумацията на UCO е 2%, тя ще бъде 4% от общата енергия, използвана в транспорта. По този начин това се разглежда като лесно решаване на въпроса за постигането на целите за по-чист транспорт.

На практика обаче нещата са по-сложни. Великобритания и Холандия наскоро започнаха официални разследвания на компании, които твърдят, че продават неустойчив биодизел, съдържащ палмово масло.

Източници от ЕС споделиха пред Euractiv през май, че наблюдението на изпълнението на директивата остава до голяма степен отговорност на страните членки на ЕС.

Критиците сочат, че има скрита връзка между UCO и палмовото масло, което блокът реши да премахне поради риска от непреки промени в земеползването от използването на биогорива (ILUC - Indirect Land Use Change).

„При сценарий, в който UCO привлича супер премийно финансиране заради двойното отчитане, където е евтино и лесно да се направи така, че палмовото масло да изглежда като UCO и където регламентът не е адекватен за предотвратяване на измами, тогава е очевидно, че нашите UCO са фалшиви“, добавя източникът.

През 2016 г. Европейската сметна палата публикува доклад и предупреди за скритите опасности при биогоривата с двойно отчитане и особено по отношение на UCO.

“Системата за сертифициране на устойчивостта на биогоривата на ЕС не е напълно надеждна поради слабостите в процедурите на ЕК и последващия надзор за доброволните схеми“, се посочва в доклада.

Лора Бъфет от NGO Transport & Environment посочва: „От решаващо значение е властите да прилагат ефективен мониторинг върху веригите на доставки на биогорива и да провеждат разследвания, когато е необходимо“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германските домакинства – заможни както никога досега