Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕИБ забави решението за мегазаема за Трансадриатическия газопровод

Проектната компания за ТАР поиска 1,5 млрд. евро от европейската банка

ЕИБ забави решението за мегазаема за Трансадриатическия газопровод

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отложи за 2018 година решението дали да отпусне заем в размер на 1,5 млрд. евро за Трансадриатическия газопровод (TAP), съобщава EurActiv. Причината за това е искането на борда на банката да проучи по-подробно проекта.

Още по темата
TAP има силната подкрепа на Европейската комисия, тъй като е един от начините за диверсификация на източниците на природен газ в общността. Газопроводът е част от Южния газов коридор и ще пренася газ от Каспийския регион в Европа.

Заради огромните разходи проектната компания по газопровода се обърна към ЕИБ с искане за заем, чийто размер е най-големият единичен кредит в историята на банката. Бордът на банката ще се произнесе към февруари 2018 година дали ще одобри това искане.

EurActiv посочва, че в последните седмици екологични организации и общественици са били на срещи в банката, за да изразят своето несъгласие с проекта. Срещу изграждането на тръбите се обявиха и земеделски стопани от Италия.

Експлозията в хъба "Баумгартен" обаче може да промени много становища. Тя отново показа липсата на повече източници и пътища на природния газ в Европа. След като работата на хъба беше преустановена, Италия обяви извънредно положение за енергетиката.

Мрежовият оператор успокои, че в хранилищата в страната има достатъчно газ, а и прекъсването всъщност беше за кратко. Въпросите обаче са налице.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа ще пострада най-много от евентуална финансова криза